Hopp til navigasjon Hopp til innhold
CDDB feilmelding

CDDB krangler med EasyCD

Er det ikke kjekt å kunne sette Daft Punk-plata di inn i CD-spilleren, og la EasyCD Creator automatisk hente alle låtnavnene og informasjon om sporene fra Internett? Nå kan det bli kroken på døra for denslags.

CDDB feilmelding
Gracenote, selskapet bak den enorme CDDB-databasen, har nemlig nå bestemt seg for å ta seg betalt av utviklere som vil bruke CDDB i sine kommersielle programmer – deriblant EasyCD Creator og Toast (for Apple), som eies av Roxio.

– Tatt i betraktning at enkelte av våre utviklere tar seg betalt mer enn 700 kroner for en kopi av programmet sitt, så er de 55 ørene vi forlanger per bruker rimelig, sier David Hyman, president i Gracenote.

Får ikke velge gratis alternativ

Greit nok, sa Roxio, og bestemte seg i stedet for å benytte seg av en tilsvarende tjeneste fra freedb.org, som er helt gratis. Problemet er bare at freedb.org benytter seg av den sammen grunnleggende databasekoden som CDDB, som Gracenote hevder å eie alle patentrettigheter på. Derfor går Gracenote til sak, for å forhindre at det som av mange i utgangspunktet var oppfattet som åpen kildekode nå blir brukt uten lisens.

– Vi lisensierer ikke bare data, men en tjeneste av høy kvalitet. Det kreves båndbredde, servere, databaselisenser, flerfoldige terabytes med lagringskapasitet, og dyktige medarbeiderer for å holde alt i gang. Tusenvis av utviklere innser dette, og er villige til å betale en beskjeden avgift, sier Hyman i en offisiell erklæring.

Gir ikke etter

Roxio hevder at søksmålet fra Gracenote er uten hold, og vil gjøre alt de kan for å forsvare seg i saken.

– Denne ugrunnete anklagelsen fra Gracenote ble foretatt som en direkte respons på vårt valg av en av deres konkurrenter som foretrukket leverandør. Gracenote har åpenbart gått til søksmål i et ineffektivt forsøk på å svekke Roxios rykte, mener Roxios juridiske sjef Bill Growney.

Betaler for eget arbeid

Et annet moment er det at det er vanskelig for mange å være med på at Gracenote skal ta seg betalt for databasen, hvor brorparten av de nesten 900.000 innleggene er tastet inn av brukerne selv. Situasjonen for mange EasyCD-brukere er nå at de faktisk ikke selv kan nyte godene av den informasjonen de selv har bidratt med i CDDB, fordi Gracenote forlanger sine 55 øre av Roxio.

Gracenote tar seg derimot ikke betalt fra utviklere av ikke-kommerisell programvare for bruken av CDDB. Det betyr at du får fri tilgang til platenavn, låter og artistinformasjon når du for eksempel spiller av en CD i Winamp – inntil videre…