Hopp til navigasjon Hopp til innhold

– Microsoft forurenser nettet

Joachim Mæland og Kjetil Sømme (bildet) sto i går kveld utenfor Oslo Konserthus for å demonstrere mot det de mener er Microsofts forurensning av Internett.

Microsoft-demonstrasjon
Motstanden mot Microsofts tendens til å knytte stadig mer av Internettet opp mot sin egen programvare møter stadig større motstand, spesielt fra Elektronisk Forpost Norge.

Gårsdagens partilederdebatt i Oslo konserthus var sponset av Microsoft. Det ble et arrangement der deltakerne måtte passere et trettitalls demonstrerende medlemmer av EFN og Norwegian Unix User Group, med Opera Softwares Håkon Wium Lie i spissen.

Forurenser

– Microsoft forurenser fellesgoder. De følger ikke åpne standarder, og låser brukerne til lukkede dataformat, sto det å lese i løpeseddelen som ble delt ut ved inngangen. Tittelen var: Microsoft! Stopp hærverket på nettet! Tonen var satt, men den var like fullt ikke mer alvorlig enn at vi observerte Wium Lie og Microsofts norske sjef Ole Morten Settevik i munter samtale noen minutter etter at demonstrasjonen var over.

Alvorlig ment

Men demonstrasjonen var alvorlig ment, og hadde blitt utløst av at Microsoft skulle få innlede kveldens arrangement med en innføring selskapets .NET -strategi. På programmet stor det «Neste generasjons Internett», og dette har åpenbart provosert Wium Lie og hans meningsfeller.

Lang erfaring

Det var en svært engasjert Wium Lie som styrte sine tropper utenfor Konserthuset, mens hans kollega Jon von Tetzchner var inne i næringslivspanelet som møtte politikerne. Wium Lie har lang erfaring med utvikling av standarder, og var sentral da Cascading Style Sheet standarden for webdesign ble utviklet.

Fikk støtte

Han er derfor svært opptatt av det han mener er forurensning av et Internett som trenger å åpne standarder for at kommunikasjonen skal flyte fritt. Ettersom et offentlige bruker svært mye programvare fra Microsoft så EFN det som viktig å si tydelig fra på et sted politikerne ville være.

De nådde i hvert fall frem hos en av dem. SV`s Kristin Halvorsen var helt klar i sin støtte til EFNs ønske om åpne standarder.