Hopp til navigasjon Hopp til innhold

FireWire II dunker USB 2.0

USB II skulle ta igjen forspranget FireWire hadde på overføringshastighet. Men FireWire II svarer med å slå USB 2.0 ned i støvlene.

data, rask, bredbånd
USB II gir overføringshastighet mellom 12 og 480 Mbit/s over en strekning på 5 meter. Dagens FireWire, eller IEEE-1394 som standarden egentlig heter, »bare» klarer 400 Mbit/s over 4,5 meter. Med FireWire II (IEEE-1394b) kan to enheter kobles sammen med hastigheter inntil 1600 Mbit/s over avstander på 100 meter.

Og det er faktisk mulig å øke hastigheten yterligere. Benytter du fiberoptisk kabel mellom enhetene kan farten komme opp i 3,2 Gbit/s.

Den høye overføringskapasiteten og muligheten for større rekkevidde gjør FireWire II vanskelig å komme utenom for PC produsentene. Det langsomme implementeringen av USB II svekker heller ikke FireWire II’s muligheter for å bli tatt opp som standard port for tilkobling av periferutstyr til PC.

USB 2.0 vil også bare få begrenset støtte i Microsofts nye operativsystem. Første utgave av Windows XP har kun støtte for IEEE-1394. De første hovedkortene med brikker for USB II vil heller ikke være på markedet før neste år.

For privatpersoner som primært trenger et sted å plugge inn skriver og skanner er USB 2.0 en kraftig forbedring fra dagens USB. Men for hjemmenettverk og profesjonelle digitale studio er 1394b overlegent, melder eeTimes.