Hopp til navigasjon Hopp til innhold

Lara Croft-filmen ute på nettet

Det populære PC-spillet Tomb Raider kommer som spillefilm i juli, men allerede nå skal en tidlig versjon finnes på Internett, melder BBC.

Lara Croft (Jolie)
Nyheten viser at filmindustrien snart kan få like store problemer med å beskytte sine rettigheter som det musikkindustrien har opplevd med Napster. Allerede nå er en rekke populære filmer tilgjengelige for gratis nedlasting i høy kvalitet.

-Ikke overrasket

Filmversjonen av Tomb Raider, med Angelina Jolie i rollen som Lara Croft, er ventet å bli en publikumssuksess når den slippes denne sommeren. Men suksessen kan bli dempet ved at det allerede skal sirkulere kopier på nettet.

BBC News Online refererer til det de kaller »nett veteraner», som skal ha fortalt at filmen nå byttes gjennom en del slarvegrupper på Internett. En talsmann for Paramount Pictures, distributør av filmen, sier han ikke er forundret over at en kopi nå er tilgjengelig via Internett.Han hevder de fleste filmer utsettes for piratvirksomhet like før lansering på video, når flere betakopier er i sirkulasjon.

Bedre kopier

Piratvirksomhet er ingen nyhet i filmbransjen. I mange år har man kunnet få tak i kopier av dårlig kvalitet, gjerne filmet med videokamera inne på kinoen. Men moderne Internett-teknologi øker hastighet og spredning på filmene, samtidig som piratene kan lage stadig bedre kopier.

Alle som har forsøkt peer-to-peer nettverk som Gnutella og iMesh vet at filmer av topp kalitet er tilgjengelige for nedlasting, bare du har raske nok linjer eller tilstrekkelig tålmodighet. Disse systemene er vanskelig å stenge, fordi de ikke har noen sentral server.

Store filer

Det som i størst grad begrenser den ulovlige kopieringen er filmenes størrelse. Med dagens koding er en kraftig komprimert spillefilm sjelden under omlag 250 MB. Å laste dem ned over et modem vil ta mange timer.

For filmselskapene er det et større problem at mange bruker nettet for å bestille piratkopierte filmer fra piratfabrikker i Asia.