Hopp til navigasjon Hopp til innhold

De 20 beste spillene fra E3 2001

(Los Angeles): Verdens største spillmesse er over for denne gang. Hvilke spennende spill har vi i vente i tiden som kommer? Vår utsendte medarbeider Martin Sivertsen (bildet) gir deg de feteste titlene fra E3 Expo.

Foto: Guro Frostestad
Jada, jada…mye av oppmerksomheten på Electronic Entertainment Expo 2001 gikk til Microsoft og Nintendo. som begge presenterte sin nye spillkonsoller. Likevel, uten spill er maskinene null verdt, og til syvende og sist var det langt mer spennende å se på hvilke fantastiske titler utviklerne hadde å vise oss i år enn å sitte se gjennom endeløse PR-seanser om Xbox, Gamecube og Playstation 2.

Her følger en alfabetisk ordnet liste over de 20 spillene som gjorde mest inntrykk på ITavisen.nos utsending, og som i våre øyne oser av kvalitet, spillbarhet og potensiale til å bli morgendagens bestselgere.

Age of Mythology (PC)

Microsoft slår på stortromma, og viser fram et mytologisk-inspirert strategispill som ser ut til å kunne bli minst like spillbart og populært som sin forgjenger Age of Empires 2. Spilleren blir tatt med til en tid med helter og monstre, hvor gudene ofte hadde en finger med i menneskenes affærer. Ni forskjellige sivilisasjoner står på menyen. I AoM kan man naturligvis kalle på gudenes krefter, og spillerne kan forstereke hærene sine med over tyve skapninger fra gresk, norrøn og egyptisk mytologi. Alt er naturligvis gjort hundre prosent i 3D

Anarchy Online (PC)

FunCom har fått veldig god mottakelse for sitt futuristiske massive online rollespill Anarchy Online, både fra de fleste internasjonalt anerkjente spillpublikasjoner (såvel som ITavisen.no) og på messegulvet i Los Angeles. Vi gleder oss til å kunne ta del i eventyret på planeten Rubi-Ka med tusenvis av andre spillere, når spillet lanseres 27. juni.

AO ut som om det beste online rollespillet noensinne, og det er vel ingen grunn til å vente seg noe mindre av den neste store Funcom-produksjonen, Midgard, som sannsynligvis vil stå klar i 2003.

Civilization III (PC)

Riktignok ser ikke Civ3 ut til å innføre noe virkelig revolusjonerende forandringer til det geniale Civilization-konseptet, men dette er sannsynligvis helt riktig gjort av legendariske spilldesigner Sid Meier. Med andre ord vil Civ3 være full av oppdagelse, diplomati, og kamp. Meier har lagt vekt på å utvide og videreføre kampsystemet, å legge mer vekt på å utvikle store ledere, teknologi og avstandsvåpen.

Command & Conquer Renegade (PC)

C&C er tilbake. men vær forberedt på en stor overraskelse: denne gang er det et første persons actionspill! Historien er den samme, men du spiller nå GDIs elitesoldat Havoc, og må egenhendig utføre sabotasje- og gisseloppdragene på bakkenivå. Du kan hoppe inn i kjøretøy, plante eksplosiver, og alt i alt være en skikkelig kommandohelt. De fleste fiendene og fartøyene du møter er tatt rett ut fra det originale strategispillet, i en historien som sprer seg over 12 lange og dyptgående oppdrag.

Devil May Cry (PS2)

«Alt er greit. så lenge det er kult». Det var den eneste regelen utviklerne i Capcom hadde å gå etter da de laget Devil May Cry. Og etter å ha spilt dette fantastiske horror-actionspillet, er konklusjonen ganske klar: det er kult.

Helten er en tøff goth-aktig kar i en kul frakk, armert med sverd, hagle, og to pistoler. Det hele går kort og godt ut på kjempe seg gjennom horder av monstre og zombier, og ser ut til å kunne bli det perfekte spillet får å få ut litt aggresjon på PS2. Glemte jeg å nevne hvor kult det er?

Dead or Alive 3 (Xbox)

Dette kom som en liten overraskelse. Dead or Alive 2 har vært et av de hittil altfor få virkelig gode spillene for Playstation 2, og det er derfor litt av et kupp for Microsoft å få sikret seg DoA 3 som en eksklusiv tittel for Xbox. Dette er blant de første som får i oppdrag å vise fram mulighetene på Microsofts nye spillkonsoll, og er samtidig et meget godt slåss-spill. Dead or Alive har blitt en verdig konkurrent til den populære Tekken 3-serien, først og fremst på grunn av overlegne og sexy animasjoner, og en særdeles velfungerende spillmekanikk for motangrep og kasting. Vi regner med at DoA 3 blir en av de store bestselgerne for Xbox.

Empire Earth (PC)

Med mange av utviklerene som hadde hovedansvaret for Age of Empires med på laget, har Sierra utviklet et sterkt og svært abisiøs strategispill i Empire Earth. Du begynner i steinalderen, og kan utvile siviliasasjonen din gjennom 14 teknologiske stadier, gjennom middelalderen, de store krigene, moderne tid, og inn i fremtiden.

Det er nok å holde styr på i Empire Earth, med fly, båter, og magikere/shamaner å kontrollere i tillegg til de mer tradisjonelle bakketroppene. Det hele er naturligvis gjort i full 3D, slik at du kan zoome inn etter at du har satt i gang et angrep, og nyte det hele fra en kameravinkel nede blant fotfolket.

Final Fantasy X (PS2)

Oioioi. Playstation har ikke hatt en mer populær merkevare enn Final Fantasy-spillene. og utvikler Squaresoft ser ikke ut til å skuffe noen med sitt tiende spill i serien. Grensesprengende grafikk, uovertruffen dybde og spillbarhet, og en fantastisk historie gjør FFX til et garantert sikkert stikk for Playstation 2 i 2001.

Det eneste som imponerte mer fra Squaresoft var traileren de viste for den kommende heldigitale Final Fantasy-filmen, hvor de digitale skuespillerne var så nære kjøtt og blod som overhodet mulig. Hvordan får de det til?

Jedi Knight II (PC)

Den første Jedi Knight fra Lucasarts var en liten revolusjon i førstepersons actionspill, med innovativ bruk av Jedi-superkrefter og særlig godt gjennomtenkte og varierte oppdrag. Jedi Knight II ser ut som den perfekte oppfølger, og klarer å beholde ånden og stemningen samtidig som man tilfører nye Jedi Powers og kraftig oppdatert grafikk. Du kan til og med hive lys-sabelen din som en boomerang denne gangen. Vi kan knapt vente på denne, men det er nok tvilsomt om vi får se JK2 i butikkene før neste år…

Luigi’s Mansion (Gamecube)

Mario’s lillebror tar rollen som en slags Ghostbuster. Væpnet med lommelykt og spøkelses-støvsuger er han sendt ut for å renske opp i en skummelt hjemsøkt herredsgård. Grafikken er superb , og spillet er full av sprek humor og preget av en flyt som bare Nintendo får til. Stol på at tusenvis av norske og lekelystne voksne vil hjelpe Luigi å suge opp onde ånder når Gamecube lanseres neste vår.

Max Payne (PC, PS2)

Et av de store høydepunktene på E3 befant seg i en liten trailer parkert utenfor messeområdet, hvor GodGames inviterte pressen inn i små grupper for å se på en fullstendig spillbar versjon av sitt banebrytende skytespill. Max Payne har satset alle kort på nær fotorealistisk grafikk og cinematiske actionsekvenser, og er mildt sagt et forbløffende lekkert spill.

Lite kunne måle seg med å se Max slenge seg i sakte film (bullet time) med plafrende maskingevær gjennom hotellobbyer og bakgårder i New York, mens dynamiske kameravinkler automatisk tilpasset seg for å få handlingen til å se tøffest mulig ut. Tenk på dette spillet som en slags krysning mellom The Matrix, Duke Nukem, og en hvilken som helst John Woo-film. Max Payne vil forandre spillhistorien for alltid. Vær bare forberedt på at PC-en din sannsynligvis trenger en aldri så liten oppgradering for å nyte Max i all sin prakt…

Medal of Honor Allied Assault (PC)

Mens Max Payne vinner kulhetsprisen, stikker Medal of Honour av med medaljen for messens mest intense spillopplevelse. Med et totalt overbevisende realismenivå, fantastisk grafikk, og nydelig scripting av hendelser, blir du kastet inn i andre verdenskrig som fotsoldat.

Ilandsettelsen i Normandie (D-Day) er så på en prikk lik den allerede klassiske Omaha Beach-scenen fra Saving Private Ryan, at man kunne mistenke Spielberg selv for å ha hjulpet Electronic Arts i utviklingen. Nærmere krig og skytegraver enn dette kommer du ikke i år. Garantert.

Metal Gear Solid 2 (PS2)

Konami traff gull med supersoldaten Snake og Metal Gear Solid på Playstation 1, og gjør det utvilsomt igjen på PS2, skal man dømme etter all oppmerksomheten som Metal Gear Solid 2: Sons of Liberty har fått det siste året. Spillet er i bunn og grunn bygd opp på samme måte som før, og det er heldigvis fortsatt “snikende action ” som står i fokus. Grafikk og effekter er i overflod, og Snake har et par nye triks på lager. MGS2 blir obligatorisk kjøp for Playstation 2-eiere i år.

Oddworld: Munch’s Odyssee (Xbox)

Munch’s Odyssee er en av de sterkeste lanseringstitlene for Xbox, til tross for at at spillet egentlig var ment for Playstation 2 (nå kansellert). Dette nye eventyret fra utvikler Oddworld Inhabitants briljerer med lekker flytende grafikk, intuitiv kontrollmekanisme, og en solid dose humor. Både barn og voksne vil glede seg over å kunne le, synge, danse og fjert med Munch og vennene hans 🙂

NBA Street (PS2)

EA Sports BIG, gjengen bak SSX (og det nye SSX Tricky), sitter på en bombe med NBA Street for Playstation 2. Mens NBA Live 2001 var et noe middelmådig basketballspill, tar NBA Street spillopplevelsen ned på gatenivå. Spillerne plukker ut 3 basket-legender på hvert lag, og matchene foregår på et utvalg av baner fra diverse kjente steder i USA. Målet er ikke bare å vinne, men å vinne med stil. Hvis motstanderen ser dum ut samtidig, er det desto bedre…

Pikmin (Gamecube)

Nintendo har store forhåpninger om at Pikmin for Gamecube skal bli et hysteri-merkenavn på lik linje med Pokemon og Mario. I dette bisarre og nydelig spillet har du kræsjlandet på en fremmed planet, og må få hjelp av de lokale planteskapningene, Pikmins, for å finne igjen delene du trenger for å reparere romskipet ditt. Nøkkelord er små merkelig figurerer i typisk fargeglad japansk tegneserie-stil, mye søt humor, og Nintendos beryktede gode flyt i både animasjoner og spillbarhet.

Planetside (PC)

Planetside er et førstepersons online skytespill, hvor du når som helst kan hoppe inn og delta i intense actionfylte kamper med tusenvis av andre spillere. Spillerne tilhører forskjellige keiserdømmer, som hver har ønske om å dominere og kontrollere mest mulig av planeten. Det fokuseres på taktisk lagspill, men du kan også hoppe rett inn og gå berserk på egenhånd. Grafikken er ren, detaljert og imponerende, og spillverdenen er gigantisk.

Særlig tøft er muligheten for å hoppe inni diverse tankser, jeeper og andre kjøretøyer – også flygende fartøyer. Spillfiguren din kan utvikles og læres opp til å bli bedre jo mer du spiller, og du får til og med din egen leilighet. Det ser dessverre ut som om vi må vente til 2002 på dette massive spillet.

Silent Hill 2 (PS2)

Skrekk og spenning tas til nye nivåer i dette dunkle, skremmende eventyrspillet for Playstation 2. Mye av stemningen settes ved at man konstant befinner seg i mørke, skumle omgivelser. Du vet aldri hva som skjuler seg rundt neste hjørne. Samtidig har man lagt mye vekt på cinematiske sekvenser for å drive handlingen videre, og det hele ser ut til å oppleves som en slags interaktiv skrekkfilm. Intenst, groteskt, og bloddryppende…Silent Hill 2 ser oppslukende og imponerende ut, men kanskje ikke akkurat noe å kjøpe i julegave til lillegutt.

Star Wars Galactic Battlegrounds (PC)

Lucasarts gjør et nytt forsøk på realtime strategi, etter floppen med Force Commander. I Galactic Battlegrounds er grafikken i god gammel isometrisk 2D (altså på skrått ovenfra), og du får sjansen til å lede alle de kjente Star Wars-kjøretøyene og troppene i kamp – inkludert AT-AT Walkers, X-Wing, Y-Wing og Tie Fightere. Spillet ser svært pent ut, og vil selvfølgelig komme med en ekstensiv solo-kampanje, såvel som gode flerspillermuligheter på nettet.

Warcraft III (PC)

Joda, vi har ventet på Warcraft III i over to år nå, og dette er tredje gangen spillet har vært vist på E3-messen. Det ser heldigvis ut som om dette blir siste gang, da den versjonen vi fikk bryne oss på i år kunne tyde på at Blizzard faktisk gjør alvor av å lansere spillet i løpet av høsten. I motsetning til mange andre nye realtime strategi-spill, holder Warcraft seg i 2D, angivelig av hensyn til spillbarhet og for å bedre kunne holde oversikten. Det er absolutt i orden, for WC3 ser ut til å kunne bli årets store strategi-opplevelse, både solo og på Internett. Men la det bare bli før jul!

Andre godbiter

Det var naturligvis hundrevis av spill på E3 Expo 2001, hvorav noen nødvendigvis gjorde mer inntrykk enn andre. Listen over representerer de vi syntes skilte seg spesielt ut, men deres ærbødige journalist tar høyde for at det var en rekke andre titler som også kanskje fortjente sin plass på Topp20-listen.

Dette gjelder blant annet Airblade, Gran Turisimo 3, Halo, Harry Potter, Onimausha, Praetorians, Return to Castle Wolfenstein, Simsville, SSX Tricky, Smash Brothers, Star Wars Galaxy, Startopia, Tony Hawk 3, Twisted Metal: Black, og Wip3out Fusion.

Stikkord: spilltester