Hopp til navigasjon Hopp til innhold

Telenor + TeleDanmark = sant?

Ifølge Financial Times er Telenor i forhandlinger med TeleDanmark – eller TDC som det nå heter – om fusjon. Telenor bekrefter at de to teleselskapene snakker sammen.

Hermansen, T (betenkt)
Som de fleste nok husker, forsøkte Telenor og svenske Telia å fusjonere i 1998/1999. Fusjonsforsøket strandet 16. desember 1999 offisielt.

Siden den gang har det vært hevdet gjentatte ganger at Telenor-lederen Tormod Hermansen ikke har gitt opp håpet om å skape en telegigant i Norden. TeleDanmark har vært oppe i spekulasjonene også tidligere.

Skjær i sjøen

Ifølge Aftenposten ønsker ikke Telenor å kommentere Financial Times opplysninger. TeleDanmarks pressetalsmann Christoffer Høst kommenterer heller ikke ryktene direkte, men sier at det ville være mange skjær i sjøen for en slik fusjon.

Det han tenker på er blant annet Telenors kontrollerende eierpost (53,5 prosent) i den danske mobiloperatøren Sonofon. En eierpost Telenor betalte 15 milliarder kroner for i august i fjor.

Privat og statlig

TeleDanmark eies ca 42 prosent av amerikanske interesser, i sin tid under navnet Ameritech. Ameritech gikk seinere inn i den større telegiganten SBC. TeleDanmark, som forresten er i prosessen med å skifte navn til TDC er fullstendig privatisert, mens telenor er 79 prosent statseid.

Tormod Hermansen besøkte SBCs hovedkvarter i San Antonio, Texas, for et år siden, men han har ikke offentlig fortalt hva samtalene dreide seg om.

Det er imidlertid kjent gjennom dansk presse at SBC, som nå satser på det latin-amerikanske marked, har sett seg om etter en kjøper til eierposten i Tele Danmark. Tidligere har Deustche Telekom og Telia vært ansett som mer interesante.

Ordknapp pressemelding

Telenor har sendt ut en svært ordknapp pressemelding der det bekreftes at det har vært ført samtaler med TeleDanmark «vedrørende SBCs eierandeler i TDC». Selskapet holder det helt åpent om samtalene vil fortsette.

Den tilkneppede kommentaren har tittelen: Telenor bekrefter at det har vært ført samtaler.

Videre i meldingen står følgende:

«Telenor har i dag sendt følgende melding til Oslo Børs:

Det har vært ført samtaler mellom SBC Commnications og Telenor vedrørende SBCs eierandel i TDC (TeleDanmark Communications). Slike samtaler kan eller kan ikke komme til å fortsette.

Ut over dette vil det ikke bli gitt ytterligere kommentarer. »

Frie tøyler

At samtalene «kan eller kan ikke komme til å fortsette» kan neppe tolkes annerledes enn at Telenor ønsker å ha ryggen fri til å snakke videre om kjøp av TeleDanmark (TDC), uten å komme med ytterligere børsmeldinger før noe konkret ligger på bordet.

Meldingen tyder også på at Telenor forsøker å finne en måte å skaffe seg kontrollen over TDC på som ikke betyr at de trenger å innløse alle aksjene i selskapet, men bare SBCs andel.

(telecom.no)

Stikkord: Mobil