Hopp til navigasjon Hopp til innhold

Telenor på partnerjakt

Telenor har ikke behov for innpass i det danske telemarked – det har de allerede gjennom mobiloperatøren Sonofon.

Telenor-logo 2001 m/tekst
Telenors samtaler med Tele Danmark må derfor ses i en større internasjonal sammenheng. Det Telenor trenger er innpass i det svenske telemarked – og en sterk internasjonal partner. Kan Tormod Hermansen få det via København?

At det foregår samtaler mellom Telenor og Tele Danmark (som nå kaller seg TDC) er sannsynlig. I den internasjonale telecom-industrien snakker omtrent alle med alle.

Det er også et telecom-aksiom at Størrelse Er Viktig. Foruten internasjonale stordriftsfordeler, som teller mye i telecom, vil de største stå først i køen hos produsentene når det skal skaffes utstyr til utbyggingen av tredje generasjons mobilnett, og når de skal fylles med innhold fra media-industrien.

Synergi?

Det er likevel vanskelig å se hva en slik fusjon vil oppnå av konkrete fordeler. Telenor-ledelsen har tidligere uttrykt at Tele Danmark er for lik dem selv til at det er særlige synergigevinster å hente ved en sammenslåing. Den vurderingen kan neppe være så veldig forskjellig i dag, som da den ble gitt for et års tid siden.

Det privatiserte danske televerket er sterk på hjemmemarkedet, men det danske fastnettet er uinteressant for Telenor. TDCs mobilvirksomhet, som også har noen internasjonale forgreninger i Baltikum og Sveits, er av større interesse, men heller ikke de passer Telenors behov.

The San Antonio Trail

Men man vet at amerikanske SBC, som eier 41,6 prosent av TDC, lenge har ønsket å trekke seg ut av Europa, for å konsentrere seg om det latin-amerikanske marked. Aksjonæravtalen bandt SBC inntil i vinter, men nå er de fri på markedet, og har ny fokus. SBC har flyttet sitt hovedkvarter til San Antonio, Texas, blant annet av den grunn. Tormod Hermansen var på besøk hos SBC i fjor.

Om Telenor skulle ønske seg å fusjonere med TDC, må dette helst skje med SBCs samtykke. SBC sitter med negativ kontroll i selskapet, men har ikke lagt for dagen noen utviklingsvyer.

Tilbudsplikten

Det hemmet klart Tele Danmark i fjor sommer, da danskene kunne få kjøpt hele NetCom, hvor de satt med 40 prosent, men ga et så lavt bud at NetCom-styret løp til Stockholm og solgte seg til Telia. Det var et sviende prestisjenederlag for Tele Danmark, som avslørte både manglende visjoner og satsingsvilje fra eierne.

Hvis Telenor kjøper SBCs eierandel i Tele Danmark, noe de i dag forsåvidt kan ha råd til, vil det utløse en tilbudsplikt på alle aksjene i selskapet, noe Telenor ikke har råd til.

Ikke uten en partner. En stor partner. Og en partner som blir Telenors internasjonale allianse-anker. Det er et avgjørende strategisk valg for Telenor.

The Atlanta Trail

Fusjon med Tele Danmark vil også føre til EU-krav om at Telenor, som da vil kontrollere to danske mobiloperatører, må selge en av dem – Sonofon.

Financial Times, som spredte fusjonsryktene i går kveld (uten navngitte kilder) skriver at det er samtaler mellom Telenor og Atlanta-baserte BellSouth om at amerikanerne kan kjøpe Sonofon. Hermansen var også i Atlanta i fjor, så sporene gir rom for slike tolkninger.

Telenor betalte vel 14,5 milliarder kroner for 53,5 prosent av Sonofon i fjor sommer. I dag er disse aksjene neppe verdt mer enn 10 milliarder, men ved oppkjøp betales gjerne et premium. Hvis Telenor overtar SBCs aksjer i Tele Danmark vil disse koste bortimot 30 milliarder. Med salgsinntekter på Sonofon har Telenor råd til det.

Scenario Telia

Det finnes også et annet scenario: Om Telenor og Tele Danmark fusjonerer og selger Sonofon kan Telia være en sannsynlig kjøper. Telia Danmark, som har GSM-lisens, er minst på det danske mobilmarkedet og klarer ikke å oppnå lønnsomhet.

Telia vil sikkert se verdien av å slå sammen Danmarks nest største og minste mobiloperatør, som sannsynligvis vil få UMTS-lisens (auksjon i høst), og gi Telia et reelt fotfeste i alle de nordiske land, også i 3G.

Statlig eierandel

Uansett reiser en fusjon mellom Telenor og Tele Danmark spørsmål om statens eierandel. Regjeringen har sagt at den kan selge seg ned til 51 prosent i Telenor, og det er fortsatt betydelig politisk vilje til å beholde »folkestyrt» majoritetskontroll.

En regulær fusjon mellom Telenor og Tele Danmark, som har en markedsverdi på 70 milliarder kroner, 5 milliarder mindre enn Telenor, ville fort redusere statens eierandel i det fusjonerte selskapet til under 50 prosent.

Men samtidig er det vanskelig å gi noen begrunnelse for at den norske stat skal sitte med en kontrollerende eierandel over det danske telemarked. Selv om den danske stat har solgt seg ut av Tele Danmark, vil det nok på sosialdemokratisk vis bli til at “noen har snakket sammen”.

Scenario Vodafone

Vi har tidligere påpekt flere ganger at det er innpass på det svenske mobilmarked og en sterk internasjonal partner Telenor nå trenger mest. Det kan likevel være mulig at veien til dette går via København.

Et fusjonert eller sameid Telenor/Tele Danmark vil være en utmerket samarbeidspartner for den pan-europeiske mobiloperatøren Vodafone, som eier 71 prosent av svenske Europolitan, men som ikke har noe fotfeste verken i Norge eller Danmark. En annen mulighet kan faktisk være at Telenor og Vodafone sammen kjøper Tele Danmark.

Det Store Telespillet er i gang igjen, også på den nordiske arena. Det kan bli en interessant sommer.

Stikkord: Mobil