Hopp til navigasjon Hopp til innhold

Napster-kloner spionerer på deg!

Bearshare, Audio Galaxy Satellite og iMesh er blant de mest populære programmene som spionerer på deg. Informasjonen brukes for å dytte på deg reklame.

Bearsharespion
Hensikten er å finne måter så selskapene kan tjene penger på sine gratis tjenester. Når du laster ned fildelingsprogrammene får du med en rekke filer som ikke har noe med filutveksling å gjøre i det hele tatt.

Registrerer surfevaner

Kritikerne kaller programmene »adware» og »Spyware». Programmene surrer og går i bakgrunnen, også når du ikke kjører filutvekslingsprogrammet. Når du surfer på nettet spretter det opp reklamer du ikke har bedt om, og i det skjulte sender maskinen din ut informasjon om dine surfevaner.

Ødelegger tilliten

Programmene har ført til en storm av protester fra PC-kyndige som har oppdaget hva spionvaren driver med. Men selskapene bak dem forsvarer seg med at de må gjøre noe for å holde liv i sine gratistjenester. Over 10 millioner brukere har lastet ned programmene iMesh og Audio Galaxy Satellite alene. Dermed gir de verdifull informasjon til annonsørene uten å vite noe om det.

Programmene som installerer seg selv ødelegger tilliten til nettselskapene, sier Smith i »The Privacy Foundation» til ZDNet. Han oppfordrer selskapene til å være åpne og stå frem med hva de faktisk gjør.

Kan gi systemkrasj

Når slike programmer kjøres i bakgrunnen stjeler de ikke bare systemressurser. I enkelte tilfeller forstyrrer de operativsystemet og fører til krasj. De kan også gjøre nettverksforbindelser ustabile.