Hopp til navigasjon Hopp til innhold

Spill automat-klassikerne på PC

Alle vet jo at arcade-verjsonene er best! Ved hjelp av et emulatorprogram kan du spille Outrun, Operation Wolf, Pacman, og andre klassiske spill i sin opprinnelige automat-prakt.

MAME32 Arcade emulator
Er du lei av tåpelig PC-, Playstation- eller Nintendo-versjoner av de gode gamle spillene, og lengter etter de spillene du kastet bort uttallige tiere på nede på spillehallen? De fleste sier seg nok enige i at de beste versjonene av spillene ofte var arcade-utgavene, altså de som kun fantes på automater.

Nå er det engang slik at kildekoden, lyden og grafikken som satt i ROM-brikkene på de eldre spillene tar opp så liten lagringsplass at de lett lar seg overføre over nettet, eller lar seg kopiere til disketter. Riktignok er jo grafikken av dertil lav oppløsning, men vær klar over at hvis du kobler skjermbildet ditt til en TV (som automatene gjorde), blir bildet ofte mye bedre.

Det fine er at med et emulatorprogram som MAME, som nå er tilgjengelig også i Windows-versjon (MAME32), så kan alle disse gode gamle automatspillene tas vare på og nytes i sin fulle prakt – uten at man trenger en flyhangar for å sette opp alle maskinen i.

Nå støttes hele 1680 unike forskjellige spill, og MAME er i stand til å lese 2883 forskjellige ROM-bilder. Senere versjoner av emulatoren gir også muligheter for å bruke diverse joysticker og kontrollere når du spiller.

Men er det lov?

Man skal være klar at det slettes ikke lov å legge ut ROM-filer på nettet, hvis man ikke har tillatelse fra spillselskapene som sitter med rettighetene. Det finnes tusenvis av slike ROM-filer fra nesten alle tenkelige automater som man kan laste ned, men det er ingen tvil om at mange av disse slett ikke er lagt ut på lovlig vis.

Hvorvidt man har lov til å faktisk laste ROM-filer man måtte kunne finne ved et tilfeldig søk på nettet er et litt mer komplisert spørsmål. Det er med dagens lovgiving vanskelig å fastslå om du faktisk bryter copyright-loven ved å være i besittelse av ROM-kode fra an automat man ikke selv eier – det blir på mange måter det samme som å installere et spill eller kopiere en CD som naboen har kjøpt.

For å være helt sikre på å ha loven på sin side, må man derfor enten være rettmessig eier av den spilleautomaten man laster ned ROM-filen fra, eller oppsøke spillselskapene, som noen ganger selv ROM-ene sine tilgjengelige.

Lenker

Uansett, så er ihvertfall selve emulator-programmet lovlig.

MAME finnes tilgjengelig for en rekke plattformer, også Mac, Linux, og Amiga. For mer infomasjon se www.mame.net.

Windows-versjonen MAME32 er fullstendig gratis, og kan lastes ned fra www.classicgaming.com/mame32/

Stikkord: spilltester