Hopp til navigasjon Hopp til innhold

Klart for JPEG2000

Det nye filformatet JPEG2000 vil for alvor kunne gjøre seg gjeldende når Analoge Devices Inc. til uken lanserer sin første JPEG2000 kompatible akselerator- brikke.

Eve Solal (cyberdame)
JPEG 2000 har vært en internasjonal standard siden desember, og kan raskt komme til å bli et komprimeringsformat du bare »må ha» i ditt digitale kamera. Spesifikasjonene gir deg en rekke muligheter som ikke finnes i ordinær JPEG, og kommer særlig til nytte når filer skal overføres i ulik størrelse og kvalitet over Internett.

Industrien bekymrer seg imidlertid for at det skal bli dyrt å gå over til en koding som er så fundamentalt annerledes enn den som benyttes i dag (DCT), og dette bremser overgangen til den nye standarden.

– Danker ut alle

Videre kan JPEG2000 føre til en frisk debatt om hva som egentlig er den beste standarden for fremtidens digitale kameraer. Allerede i dag må du velge mellom en rekke formater fra JPEG, MotionJPEG, Digital Video og JPEG-LS (lossless og nær lossless kompresjon) til MPEG-1, MPEG-2 og MPEG-4.

Enkelte vil hevde at JPEG2000 slår dem alle. »JPEG2000 er en standard designet for å inkludere alle egenskapene du trenger i dages og morgendagens mest krevende komprimeringsbaserte applikasjoner,» sier Roger Smith, produktsjef for videoprodukter i Analog Devices.

Som bruker vil du først og fremst oppdage at bruken av JPEG2000 tar mindre plass i minnet, og at det er lettere å skalere bilder fra WEB med et bra resultat, skriver eeTimes.com