Hopp til navigasjon Hopp til innhold

Apple får 2GHz prosessor

Klokkefrekvensene på PowerPC ligger riktignok et stykke etter Intel Pentium, men ytelsen gjenvinnes på andre områder. IBM annonserer nå planer om å ha sin 2GHz-prosessor klar i 2002.

Apple G4 m/flatskjerm
Både IBM og Motorola produserer mikroprosessorer av PowerPC-typen, som ble utviklet for et tiårs tid siden i samarbeid med Apple. Apple benytter nå disse prosessorene i sine maskiner, og de to chip-produsentene konkurrerer derfor på pris og ytelse.

733 raskest nå

Akkurat nå kjører IBMs kraftigste brikke, PowerPC 750cxe, på 700 MHZ, mens Motorolas PowerPC 7450 er oppe i 733 MHz.

IBM vil i løpet av året lansere en ny prosessor med kodenavn Sahara, som i første omgang sannsynligvis kjører 750 MHz, og når 1 GHz til neste år. Ifølge selskapets teknologiske kjøreplan skal hastigheten opp i 2 GHz innen utgangen av år 2002, skriver MSNBC.

Hz er ikke alt

Motorola på sin side planlegger en ny prosessor i løpet av året, med kodenavn Appolo, som også forventes å komme opp i 1GHz.

Kappløpet om å nå 2 GHz-merket er for så vidt allerede tapt. Intel har som vi vet planer om å lansere sin 2 GHz Pentium 4 allerede i år. Men, som både IBM, Motorola, og analytikerne påpeker, så er det mer enn klokkefrekvens som avgjør hvor anvendelig en prosessor er.

For eksempel vil PowerPC-brikkene bli anvendt i stor grad i nettverkssammenheng, hvor både strømsforbruk og dataoverføringskapasitet er vel så viktig.