Hopp til navigasjon Hopp til innhold

Hackere kuppet telefonsentral

Hackere av typen «phone phreaks» har i lengre tid misbrukt telefonsentralen hos Eidsiva Energi på Hamar. Regningen er nå oppe i 1 million kroner.

Hacking illustrasjon
Dette melder Hamar Arbeiderblad.

Saken er meldt til politiet, og første fase av den tekniske etterforskningen er nå ferdig. Men ingen er hittil pågrepet for telefonsentral-kidnappingen.

– Det er mange som behersker denne teknologien, og landegrenser betyr ingenting, sier IT-sjef Jan Thorsrud ved Eidsiva energi til HA.

India og Pakistan

Verken Thorsrud eller politiet har mistanke om at det er noen ansatt ved bedriften som har gjort dette. Samtalene har stort sett gått til India og Pakistan.

Telenor, som Eidsiva Energi er kunde av, varslet bedriften så tidlig som 3. mai om uregelmessigheter ved telefonbruken. Bedriften tok da sine forholdsregler, men likevel har regningen fortsatt å balle på seg.

Hvem betaler?

Nå er spørsmålet hvem som skal betale. Hackerne kan befinne seg utenfor norsk politis rekkevidde, så der er det trolig lite å hente. Telenor vil foreløpig ikke svare på spørsmålet om de er helt eller delvis økonomisk ansvarlig for misbruket.

– Denne typen datakriminalitet er et kjent problem, også her i Norge. Jeg verken kan eller vil si noe om omfanget. Men her har vi med rimelig kompetente personer å gjøre, forteller informasjonssjef Knut Sollid i Telenor region Nord og Midt-Norge til HA.

Vanlig siden 70-tallet

«Phone phreak»-hacking blir ikke akkurat regnet som stor ingeniørkunst i hacker-miljøet. Fenomenet oppsto allerede på 70-tallet – da telefonsentraler var analoge og det ennå var lenge igjen før datamaskiner var en del av hverdagen for folk flest.

Ved hjelp av forholdsvis enkle håndgrep kunne enhver koble seg opp mot en telefonsentral i en bedrift eller institusjon. Ved å kartlegge gitte nummerserier kunne hackeren «ri på ryggen til» telefonsentralen uten selv å bli belastet for taletid. Regningen får eieren av nummerserien som benyttes.

Vanskeligere

Dagens «phreaks» har det noe vanskeligere enn, siden de aller fleste telefonsentraler nå er digitale. Dermed har de måttet lære seg mer moderne hacking-ferdigheter for å lure systemene.

Det er også vanlig at «phreaks» bruker falske eller stjålne telefonkort eller kredittkort for å ringe. Modifiserte mobiltelefoner har også blitt benyttet, men GSM og koding av telefoner har gjort dette stadig mer trøblete.

Cyberpunkproject.org kan du lese mer om hvordan telefon-hackere jobber.

Stikkord: Mobil