Douglas Adams

Annonse


Douglas Adams er død

Douglas AdamsAdams døde i sitt hjem i Santa Barbara, California fredag morgen Los Angeles-tid. Dødsårsaken var hjerteattakk. Adams etterlater seg kona Jane Belson og datteren Polly på ni år.

Douglas Adams «The Hitchhiker’s Guide to the Galaxy» startet som et hørespill på BBC radio på 1970-tallet. Siden ble det en bokserie som til sammen har solgt 14 millioner eksemplarer verden over.

Dataspill

I 1998 kom dataspillet «Starship Titanic», som for en stor del var bygget på tankegodset i hørespillet og boka.

BBC lagde også en TV-serie av boka, og en helaftens spillefilm er under planlegging.

Annonse


Elsket av data-nerder

Douglas Adams ble bare 49 år gammel. Budskapet om hans ble mottatt med sorg i mange kretser. Ikke minst blant datafolk, som var blant hans ivrigste lesere og disipler.

Adams var kjent som en ivrig tilhenger av Apple, og like arg motstander av Microsoft. Det var derfor med tungt hjerte at han måtte se på at dataspillet «Starship Titanic» kom først for PC.

Opphavsmann til begreper

Mange ord og begreper fra science fiction-komedien «The Hitchhiker’s Guide to the Galaxy» har seinere blitt brukt om virkelige tekniske nyvinninger. Ett eksempel er Babel Fish, et fiskelignende vesen som oversetter romvesen-språk på direkten.

Babel Fish finnes nå som automatisk oversetter på nettet, integrert i søkemotoren Alta Vista.

Nettsteder

Douglas Adams var også involvert i to populære nettsteder – h2g2.com og douglasadams.com. h2g2 har som ambisøst mål å bli et slags totalt leksikon for folk flest, mens douglasadams.com er et mer personlig nettsted der forfatteren selv kommer med sine betraktninger.

Absurd humor

Adams forfatterskap er preget av en absurd, men likevel drepende logisk humor. Kanskje den mest kjente passasjen fra «The Hitchhiker’s Guide to the Galaxy» er den hvor datamaskinen Deep Thought blir bedt om å svare på Livets Store Spørsmål. Etter nøye kalkulasjon svarer maskinen «42».

Douglas Adams slagord var: «Don’t Panic».Les mer på h2g2.com og douglasadams.com.