Hopp til navigasjon Hopp til innhold

TEST: S-Spline 2

S-Spline 2 er et verktøy som skal gjøre det mulig å forstørre bilder uten nevneverdig kvalitetstap. ITavisen.no har sjekket resultatet.

Har du forsøkt å forstørre et digitalt bilde merker du raskt at kvaliteten blir dårligere. Hvor raskt avhenger av oppløsningen på originalbildet, men et standard bilde fra WEB (72 dpi) blir fort grovkornet. Det samme skjer om du vil forstørre en liten del av et større bilde.

Hensikten med S-Spline er å gi brukeren et enkelt verktøy for å kompensere denne uskarpheten (Spline metoder er matematiske beregninger for modellering av kurver og flater). Tilsvarende funksjoner er allerede bygget inn i de fleste litt dyrere programmene for fotoredigering. Vi har utført en praktisk test og sammenlignet resultatet med bilder forstørret i proffverktøyet Adobe Photoshop 6.0.

Programvaren S-Spline2 lastet vi ned som zip-fil fra Internett. Filen er bare på 1,3 MB, og får med andre ord plass på en ordinær floppydisk. Selve installasjonen var gjort på sekunder, og etter å ha registrert programmet var det bare å sette i gang.

Bra snitt

Brukergrensesnittet på S-Spline er godt. Ettersom programmet ikke er ment for annet enn forstørring av bilder slipper du å måtte sette deg inn i en masse mer eller mindre uforståelige funksjoner. I S-Spline kan du åpne et bilde, kroppe det og velge forstørrelse.

Utgangspunktet på 52×40 punkter (300 dpi)

I tillegg kan du velge hva slags interpolarisering programmet skal benytte (ingen, bilineær, bikubisk eller s-spline). Det spiller ingen rolle om du skjønner forskjellen på disse. Prøv deg frem, og de ulike resultatene vises fortløpende i et eget vindu.

Forstørret til 180×138 punkter (300 dpi) med og uten S-Spline
Forstørret med Adobe Photoshop 6.0

Bildet forstørret i Adobe Photoshop 6.0 har noe mer detaljer enn bildet forstørret med S-Spline2. Til gjengjeld har S-spline renere konturer. Sitter du nær skjermen vil S-Splinebildet se skarpest ut. På litt avstand blir det faktisk omvendt. Ved forstørring av rene linjer som for eksempel bokstaver, blir disse av overraskende god kvalitet i S-Spline.

Photoshop er et verktøy som lar deg manipulere bildene på mange forskjellige måter. Her har vi ikke gjort annet enn å endre størrelsen.

S-Spline skal blant annet selges gjennom kjeden Japan Photo. Vi ringte til Japan Photo i Akersgate, men traff ingen som visste noe om produktet.

Stikkord: generell test, testprodukt