Annonse


Microsoft forandrer spillereglene

Det har vært litt frem og tilbake med hvorvidt selskapet skal selge programvare på abonnementsform eller ikke. Nå ser det ut som om man vil få en radikal forandring av lisensavtalene, i det minste for store bedriftskunder.

Med dagens 3-års “enterprise agreement” betaler store bedrifter en årlig avgift til Microsoft for å kjøpe programvare. Sier man opp avtalen, står bedriften fritt til å bruke programvaren de har kjøpt så lenge de vil. Dette er for eksempel del av grunnen til at mange selskaper fremdeles sitter med 95- eller 97-versjoner av Office, fordi de ikke har hatt råd til å oppgradere.

Tre-år av gangen?

Hvis de nye planene stemmer overens med hva analytikere og lekkasjer fra Microsoft tilsier, vil bedriftslisensene i fremtiden bare gjelde i tre år. Vil bedriften fortstette å bruke programmene, må de betale på nytt.

Blir dette tilfelle, vil bedrifter faktisk ikke kjøpe programvaren til odel og eie, men i stedet betale for bruken av den innenfor gitte tidsrammer. Det er ikke vanskelig å forestille seg hvordan dette også kan presse bedrifter til å oppgradere sine programvareløsninger, enten de er fornøyde med sine eksisterende versjoner eller ikke.

Annonse


Noen av ryktene vil også ha det til at Microsoft i enkelte tilfeller planlegger å kjøpe tilbake “evige” lisenser fra storkunder.

Ikke bekreftet

Microsoft bekrefter at det vil skje store forandringer i lisensavtalene, som vil gjelde over hele verden, men vil ikke gå ut offisielt med detaljer før om noen dager.