Hopp til navigasjon Hopp til innhold

Er e-bøker egentlig bøker?

Kan en forfatter overlate bok-rettighetene sine til et forlag, men fortsatt gjøre som han vil med teksten sin på på nettet?

Dette spørsmålet kan få like mye å si for bokbransjen som Napster-tvisten for musikkindustrien.

Det store forlaget Random House har gått til sak mot det mindre selskapet RosettaBooks. Krangelen gjelder nettopp om det er forlagshuset eller forfatteren selv som sitter på rettighetene til publisering av e-bøker.

Random House mener at siden de sitter på bok-rettighetene til forfatterne William Styron, Kurt Vonnegut og Robert Parker, har de også eneretten på å publisere verkene som e-bøker – selv om de opprinnelige kontraktene ikke spesifikt nevnte nettet som et utgivelsesmedium.

RosettaBooks hevder på sin side at kontraktene med Random House kun gjelder bøker i trykkform, og har selv tegnet individuelle avtaler med forfatterne for publisering av e-bøker på nettet, skriver CNet News.

Det er med andre ord opp til retten å avgjøre hvorvidt man skal regne e-bøker som en type bøker, eller om man skal gi mindre uavhengige forlag muligheten til å publisere forfattere som tradisjonelt sett «tilhørerer» gigantforlagene.