Hopp til navigasjon Hopp til innhold

Ny Napster-beta sluppet

Napster v2.0 BETA 10 er nå klar for nedlasting, og Napster sier de har implementert sitt nye superfilter – som hører på låtene din for å finne ut hva slags musikk du sitter med.

Napster er et av verdens mest brukte programmer, men programmet har enda ikke fått ristet av seg Beta-stempelet. Siste versjon er nå klar, og blant hovednyhetene er den nye teknologien for å lese «akustisk fingeravtrykk».

Denne teknologien gir blaffen i hva du har kalt filene dine, men går i stedet inn og lytter på de akustiske egenskapene til selve musikken. Hensikten er å kunne finne ut om den filen du har kalt dildall.mp3 egentlig er Madonnas «Music».

I beskrivelsen av BETA 10 heter det:

– Den nye fingeravtrykk-teknologien i denne betaversjonen det mulig for Napster å identifisere de filene brukerne deler med hverandre på en mer nøyaktig måte. Denne informasjonen vil hjelpe oss med å tilby store bruksforbedringer i fremtidige versjoner.

Fungerer dårlig

Det er derimot ikke mulig å se spor av det nye akustiske filteret når man bruker Napster v2.0 BETA 10, og hvilke andre forandringer som faktisk har funnet sted er heller ikke åpenbare ved første øyekast.

Napster legger stor vekt på at de gjør sitt ytterste for å følge pålegget om å filtrere bort opphavsrettsbeskyttet materiale fra tjenesten, men vi har vanskelig for å kalle forsøkene mer enn halvhjertet. Det er fremdeles haugevis av materiale å finne under særdeles utspekulerte omskrivninger som «pink floid», «mariah carrey» (for ikke å nevne «carey mariah»), og «eminemm».

Og kan man egentlig klandre Napster? Hvordan skal man egentlig klare å holde på brukerne, og fremdeles gi inntrykk av å gjøre som loven krever…