Hopp til navigasjon Hopp til innhold
ibook med DV-kamera

Verdens lekreste laptop

Apples nye iBook er rett og slett rålekker. Men den mangler mye som regnes som en selvfølge i dagens PC-marked.

ibook med DV-kamera
ITavisen.no har som en av de første i Norge fått tjuvprøve maskinen. Det ble ikke anledning til noen grundig test, bare se og røre.

Og konklusjonen etter fem minutters fikling er klar: Dette er den lekreste bærbare datamaskinen vi har lagt våre hender på.

Selv om vi helst hadde sett at fargen var en annen enn hvit, er dekselet i hardplast med magnesium under en nytelse for både hånd og øye. Mens forrige generasjon iBook så ut som et leketøy med sine glorete farger og desiderte plastfølelse, er den nye iBook’en et apparat for voksne menn og kvinner.

Riktig pris

Prisen er også riktig. I 16 000-kronersklassen treffer du det eksiterende laptop-markedet godt. Fire lapper over standard Elkjøp-Toshiba til 11 999, men godt under kraftkarer i 25 000-kronersklassen.Operativsystemet er Mac OS 9.1, men maskinen er forberedt for det nye OS X. Dette er Mac, og ikke Windows. Diskusjonen om hva som er best, lar vi ligge i denne omgang.

Verken PC-kort eller irDA

Men vi synes det er smålig å utelate både infrarød IrDA-port og støtte for PCMCIA-kort. Så å si hver eneste mobiltelefon og PDA kan i dag oppdateres via infrarød – flere har ikke en gang kabel som mulighet.

Og uten PC-kortport er du utestengt fra et hav av billige og interessante produkter for bærbart, fra lesere for minnekort i digitalkameraer, Bluetooth-applikasjoner, mini-harddisker og trådløse kommunikasjonsløsninger.

Rett nok har iBook’en både Firewire, USB, innebygd nettverkskort og støtte for Apples trådløse system AirPort (kompatibelt med WLAN). Og de rike kan alltids velge G4 Powerbook i titan, som har både irDA og PC-kort.

Men utelatelsene av to av markedets viktigste standarder vil nok skremme mange som er i markedet for en mellomklasse-bærbar fra å ta steget over i den mobile Mac-verdenen.