Hopp til navigasjon Hopp til innhold

PDA blir fullverdig PC

En PDA har sine klare begrensninger, både når det gjelder minne og prosessorkraft. Men tilkoblet en ekstern server blir det raskt andre boller, mener Roger Baskerville (bildet) i Citrix.

Citrix PDA-ASP
Citrix har utviklet ICA (Independent Computing Architecture), en ASP-løsning som fungerer på bærbare maskiner som Palm, Pocket PC og WAP-telefoner. Ved hjelp av disse kan du «fjernstyre» PC’en din, og kjøre tunge applikasjoner over en spinkel mobiltelefonlinje.

Foreløpig har Citrix klargjort sitt program for 22 ulike plattformer. Det betyr at du kan benytte løsningen enten du sverger til Palm, PocketPC, EPOC eller en av de andre lette operativsystemene for bærbart utstyr.

Trenger ikke laste ned

Hemmeligheten ligger i at applikasjonene du skal bruke slett ikke lastes ned på den bærbare. I stedet fungerer PDA’en som en slags fjernkontroll, der det eneste som sendes ut er informasjon om tastetrykkene dine. Tilbake får du en kopi av skjermbildet slik det ser ut på den egentlige PC’en. Skjermbildet oppdateres hvert annet sekund, forutsatt at det er endringer i bildet.

Siden mengden av data som utveksles mellom server og PDA er liten er du heller ikke avhengig av stor båndbredde for at det hele skal fungere. Standard GSM mobiltelefon med baudrate på 9,6 Kbit/s er tilstrekkelig.

Lett å skalere

Fordelene ved å benytte en ASP (Application Service Provider) er at det er lett å skalere. Du bestiller rett og slett bare de programmene du trenger, og kan raskt si opp eller legge til lisenser etter behov. ASP’en har ansvaret for vedlikehold og nødvendige oppgraderinger.

Ulempen er at du er prisgitt ASP’ens evne til å levere. Når serveren ligger utenfor egne lokaler er det ikke like enkelt å hoste opp alternative løsninger om noe skulle hende.

Mer telependling

-Andelen av mobil arbeidskraft har økt dramatisk de senere årene, sier Roger Baskerville, Direktør i Citrix iBusiness til ITavisen.no.
-Målet er at brukergrensesnittet skal være det samme, uansett hvilket verktøy du bruker. Dessuten skal det være like enkelt å bruke en applikasjon mens du sitter på brygga ved hytta, som det er å bruke den på kontoret.

Baskerville demonstrerte deretter hvordan det hele tok seg ut når han brukte Outlook via en Compaq iPaq. På den håndholdte fikk vi opp nøyaktig det samme skjermbildet som vi kjenner fra Outlook på kontoret. Skjermen er riktig nok betydelig mindre, men vi kunne enkelt flytte oss rundt på skjermen til de feltene vi ønsket å se.

Med raskere linjer vil vi i fremtiden kunne få raskere skjermoppdateringer. Da begynner mulighetene virkelig å bli mange!