Hopp til navigasjon Hopp til innhold

Lys i tunnelen for UMTS

Frykten for at svindyre lisenser skal ha tatt livet av UMTS allerede før fødselen er trolig sterkt overdrevet. Omsetningen vil om kort tid passere en billion dollar.

UMTS ill med penger
I følge en rapport fra UMTS forum, den internasjonale organisasjonen som står bak innføringen og utviklingen av UMTS, er fremtiden for 3G mobiltelefoni alt annet enn dyster. Rapporten antyder at UMTS på verdensbasis har et markedspotenisale verdt så mye som 9 billioner (ni tusen milliarder) kroner fra nå og frem til 2010, skriver Mobile Lifestream.

Tallenes tale

Rapporten, som har tittelen »The UMTS Third Generation Market: Phase II: Structuring the Service Revenue Opportunities, Including Worldwide and Regional Forecast for Mobile Internet Access, Multimedia Messaging Service for Business, Location-Based Services, Rich Voice and Simple Voice», hevder blant annet:

  • Årlig omsetning for 3G operatørene vil innen 2010 passere 300 milliarder dollar
  • I gjennomsnitt vil abonnentene bruke 30 dollar i måneden på 3G-tjenester
  • Innen 2004 vil datatrafikken omsette for mer enn taletrafikk
  • I 2010 vil data utgjøre 66 prosent av omsetningen i 3G-nettene.

Rapporten slår ellers fast at industrien har en økende tillit til at de enorme lisens- og utbygningskostnadene vil betale seg på lengre sikt. Styreformann i UMTS-forum, Dr Bernd Evlert, påpeker at UMTS 3G vil utgjøre en nøkkelrolle i operatørenes fremtidige forretningsmuligheter, selv om 2,5G (GPRS) vil by på konkurranse.

Potensiale

-Det er åpenbart at 3G har potensiale til å snu den negative trenden operatørene opplever med synkende priser på taletrafikk. Global roaming vil øke den positive effekten. Like viktig er det at verdikjeden vil bli sikret av samarbeide og partnerskap mellom operatører, innholdsleverandører, serviceleverandører og applikasjonsutviklere, sier Bernd.

-Til sist er det bare 3G som har potensiale til å kunne møte markedets forventninger til morgendagens løsninger, hevder Bernd.

Ønsker du å lese rapporten selv kan du laste den ned fra www.umts-forum.rog

Stikkord: Mobil