Hopp til navigasjon Hopp til innhold

DeCSS hett tema i retten – igjen

Har man lov til å legge ut en lenke til koden som kan brukes til å knekke kopibeskyttelsen på DVD-filmer? Spørsmålet er igjen aktuelt, da DeCSS-saken gjenopptas i retten i USA denne uka.

Den legendariske kodesnutten som gjør deg i stand til å kopiere DVD-filmer sirkulerer nå i haugevis av gratisprogrammer, og tilsvarende koder har dukket opp på løpende bånd den siste tiden. Likevel slåss fremdeles nettstedet 2600 om sin rett til å publisere og linke til de få linjene med kode, som opprinnelig ble skrevet for å gjøre det mulig å spille av DVD-plater i UNIX.

Tapte saken

I fjor gikk Motion Picture Association of America (MPAA) til sak mot 2600 og en rekke andre nettsteder, og hevdet at publisering og lenking til DeCSS-koden var en krenkelse av filmbransjens opphavsrettigheter. 2600 tapte saken, men har aldri godtatt domskjennelsen.

Tirsdag 1. mai tas saken opp i retten igjen, da ytringsfrihetsorganisasjonen Electronic Frontier Foundation (EFF) anket på vegne av 2600 i januar 2100, skriver CNet.

«Utstyr»?

DeCSS-spørsmålet regnes som en av de første store testene av den mye omdiskuterte Digital Millenium Copyright Act (DMCA). Et av punktene i DMCA sier det er ulovlig å være i besittelse av utstyr som gjør det mulig å lure seg unna kopibeskyttelser, og MPAA hevder at DeCSS nettopp må være å regne som slikt «utstyr».

EFF mener naturligvis dette er en latterlig påstand, og ser på de få kodelinjene som fri tale. Journalister og andre som har uttalt seg i saken, bemerker at den tidligere kjennelsen til dommer Lewis Kaplan går stikk i strid med den generelt aksepterte lenke-retten på Internett.