Hopp til navigasjon Hopp til innhold

Linux-PDA for simple behov

Indiske myndigheter introduserer en super-billig «PC». Verktøyet skal motvirke digitalt klasseskille.

Simputer prototyp
Som et tiltak for å minske det digitale klasseskillet i landet lanserer en indisk teknologistiftelse PDA-PCen Simputer (Simple, Inexpensive and Multilingual) til en pris på omlag 1.600 kroner. Kledd i t-skjorter med teksten «Radical simplicity for universal access» viste stiftelsens forskere frem Simputerens brukervennlige funksjoner, skriver Reuters.Maskinen er tiltenkt den rurale befolkningen og har funksjoner som talepost, tekst-til-tale og tilgang til internett. Det er for eksempel meningen at analfabeter skal betjene den via symboler og talegjenkjenning.

– Simputeren er et verktøy for å styrke ressursene blant befolkningen, sa professor ved det indiske vitenskapsinstituttet, Vijay Chandru, under en demonstrasjon.

Simputeren kjører på operativsystemet Linux. Prisen blir holdt nede ved bruk av offentlig tilgjengelig og gratis programvare.