Hopp til navigasjon Hopp til innhold

Vis PC-en finger’n!

Glemmer du lett passord, eller er du i tvil om noen kan ha snappet opp passordene dine? Bruker du fingeravtrykket som passord slipper du å bekymre deg!

Fscan
Med mindre du har så store hemmeligheter på maskinen din at du må telle fingrene etter å ha håndhilst på mistenkelige personer. Vi har testet IdentiGuard fra Kingston Technology. Systemet var så effektivt at vi knapt fikk tilgang til dataene våre selv!

Nå skal jeg ikke påberope meg noen inngående kunnskap om datasikkerhet. De som har greie på sånt hevder imidlertid at det ikke finnes løsninger som er 100 prosent vanntette. IdentiGuard kan ganske enkelt avinstalleres, forutsatt at du kjenner maskinens administratorpassord. For ekspertene finnes det også flere andre måter å komme til informasjonen på.

Spretten skanner

Varianten vi har benyttet består av et PCMCIA-kort med en liten skanner som spretter frem når vi trykker på enden av kortet. Installeringen gikk greit, og første gang maskinen ble startet opp fikk vi beskjed om å legge inn et administratorpassord. Dette passordet skal hindre at maskinen blir ubrukelig dersom du skulle miste passordfingeren eller ødelegge IdentiGuard-kortet.

Deretter måtte vi sette opp de ulike brukerne på maskinen med egne passord og definere brukerrettigheter. Så må hver enkelt bruker sette fingeravtrykket sitt på skanneren tre ganger. Til slutt valgte vi om brukeren skulle identifiseres ved hjelp av bare fingeravtrykk, bare passord eller begge deler.

Vis fingern…igjen og igjen

Den vanskeligste delen av installeringen var å få registrert riktig fingeravtrykk. Her må du sette tre avtrykk maskinen aksepterer som like. Det skulle vise seg å være lettere sagt enn gjort. Først etter å ha vist fingeren til maskinen nærmere 30 ganger kom endelig beskjeden om at vi var akseptert.

I praktisk bruk varierer nøyaktigheten på fingeravtrykklesingen en del. Til å begynne med godtok maskinen i snitt hvert tredje forsøk. Etter en del bruk begynner vi å få dreisen på sakene, og fått redusert feilprosenten betraktelig.

I begynnelsen var ordet…

Du kan selv velge hvilke passord som skal erstattes av fingeravtrykket, og fingeren kan også brukes som godkjenning til passordbeskyttede sider på Internett. Men passordet må først lagres på maskinen sammen med fingeravtrykket ditt, og dermed oppstår en teoretisk mulighet for at noen skal kunne klare å hacke seg frem til det.

Nytteverdien av IdentiGuard kan diskuteres. For brukere med et særlig beskyttelsesbehov gir den en viss tilleggsbeskyttelse, men setter ikke noe absolutt hinder mot misbruk eller datatyveri. For de av oss som ikke har stort å skjule blir det nærmest som å sette hengelås på søppelkassen.

Kortet krever PCMCIA slot type II, og kan brukes på alle operativsystemer fra Windows. Vekten er 37 gram, og fingeravtrykket leses med en oppløsning på 403 dpi.