Quicktime logo

Annonse


Ny Quicktime klar for nedlasting

Quicktime logoDersom du får beskjed om å oppdatere din versjon 4.0, kommer du til Professional-versjonen, som koster penger. Den nye, gratis 5.0-versjonen må lastes ned separat.

Dette er litt underlig, med tanke på at Apple nå går over til automatisk – og gratis – oppdatering etter hvert som nye plugins, funksjoner og filmformater kommer.

MPEG-4

Den største nyheten i Quicktime 5.0.1 er utvilsomt støtte for MPEG-4 (også kalt MP4), et dataredusert filmformat som mange regner med skal bli det samme for film som MP3 er blitt for musikk.

Hittil har bare ikke-kommersiell programvare støttet dette formatet. Det meste kjente er DivX.

Annonse


MPEG-4 gjør hele spillefilmer noenlunde håndterlige, både for nedlasting fra nett og brenning på vanlige CD-R plater. Kvaliteten blir omtrent som VHS, minus støy. Lyden blir dessverre ikke flerkanals – bare tokanals (med støtte for Pro Logic, om filmen er kodet for dette i tillegg til Dolby Digital).

Bildeviser

I tillegg kommer Quicktime 5.0.1 med en egen bildeviser, ikke ulik den vi ser i den nyeste betaversjonen av Internet Explorer 6.0. Programmet støtter så å si alle kjente bildeformater, også Photoshops proprietære PSD-format. Den tar derimot ikke EPS-formatet.

Filmavspilleren har et loop-funksjon som gjør at du kan repetere filmen i det uendelige. Men heller ikke nå kan du fylle hele skjermen, slik du kan med Real og Media Player. Når du velger Fill Screen, får du bildet bare over ca. en tredel av skjermen.

Tapt terreng

Quicktime har tapt terreng i forhold til konkurrentene Real Networks Real Player og Microsofts Windows Media Player. En undersøkelse fra Jupiter Metrix viste nylig at bare 4 prosent hadde Quicktime installert på sine harddisker, mens RealPlayer og Media Player kunne skilte med henholdsvis 28 og 22 prosent av PC-brukere på verdensbasis.

Dette til tross for at 150 millioner har lastet ned Quicktime, når du regner med samtlige versjoner.

Last ned Quicktime Player 5.0.1