Hopp til navigasjon Hopp til innhold

Nytt oppgjør mellom mann og maskin

I 1997 vant IBMs Deep Blue over sjakk-verdensmesteren Kasparov. I dag skal Kasparovs overmann Vladimir Kramnik prøve seg.

Kramnik sjakk
Denne gang sitter imidlertid ikke Deep Blue på andre siden av bordet, men hans tyske bror Deep Fritz. Han får til og med hjelp av israelske Deep Junior og et program som kalles Shredder.

Begge maskiner er utviklet noen generasjoner etter Deep Blue, og i Londons veddemiljø går oddsene helt klart i maskinenes favør.

Verdensmester

Den menneskelige opponenten Vladimir Kramnik er regjernende verdensmester i sjakk etter at han slo Garry Kasparov i november i fjor. Han setter nå alt inn på å redde menneskets ære.

– Sjakk handler ikke om matematikk, men om fantasi, er hans slagord.

Bak Deep Fritz står Hamburg-selskapet ChessBase, som mener at deres programvare allerede ligger langt foran den menneskelige hjerne når det gjelder et spill som sjakk.

Fantasi framfor matematikk

– I motsetning til mennesket fortsetter vår programvare å utvikle seg og lære på et komplekst nivå der den menneskelige hjerne ikke klarer å følge med. Mennsker kan se sammenhenger som maskiner ikke umiddelbart kan, men så fort en slik sammenehng er gjenkjent og lagret, kan maskinen gå videre, sier ChessBase-utvikleren Frederic Friedel til nyhetsbyrået Reuters.

Den britiske sjakkeksperten Raymond Keene arrangerer matchen. Han har selv vunnet mange konkurranser, og har skrevet 100 sjakkbøker.

Ble sliten

– Forrige gang var alt lagt litt for godt til rette for datamaskinen. Kasparov ble sliten, og slitne mennesker tenker ikke lenger kreativt, sier han til britiske The Times.

Matchen starter i den spanske byen Cadaques i dag. Du kan følge matchen på nettet ved å klikke her.