Annonse


PC-salget øker tross IT-fall

PC-salget økte 7 prosent i Vest-Europa i årets første kvartal mot samme periode i fjor, ifølge britiske Context. En tilsvarende undersøkelse fra International Data Corp (IDC) viser at PC-salget i Europa, Midt-Østen og Afrika steg 4,4 prosent i samme periode, til 9 millioner enheter.

USA ned

Tall fra IDC viser at PC-salget i USA sank 9,5 prosent i første kvartal.

– Den fryktlige nedbremsingen i USA påvirker utviklingen i Europa. Men det er ikke like ille som folk trodde på forhånd, sier seniorpartner Jeremy Davies fra Context.

IDC rapporterer at etterspørselen i Europa er relativt sterk. Men en frisk oppgang i bedriftsmarkedet ødelegges av et fall i salget til forbrukere. I forrige uke advarte PC-produsentene Hewlett-Packard (HP)og Philips Electronics at europeiske konsumenter viser tegn til at de bremser på teknologiforbruket.

Annonse


Likevel er det HP som har gjort det best i Europas den siste perioden. Ifølge Context steg HP-salget 39 prosent i årets tre første måneder. HP er nå tredje største PC-langer i Europa, etter Compaq og Dell, melder Wall Street Journal.

Veksttakten faller

Til tross for det bedre-enn-ventede utviklingen i første kvartal er det få som har store forventninger til utviklingen i andre kvartal. Etter flere år med en årlig vekst rundt 20 prosent, forbereder produsentene seg på noen magre kvartaler.

– I Europa har vi sett en klar nedbremsing i forbrukermarkedet. Det har rammet salget av PCer og printere, fortalte HP-sjef Carly Fiorina i forrige uke. Hun sa også at forbrukerne hadde blitt ekstra varsomme de siste ukene i slutten av kvartalet.