Hopp til navigasjon Hopp til innhold

Ser ikke lenger enn musa

Mange har lenge håpet at Microsoft skulle lage at alternativ til den ordinære musa, slik at vi slipper å klikke oss til smerte. Microsoft forblir ved sin lest men lanserer en ny optisk teknologi som firedobler presisjonsnivået.

Optisk mus
Personlig har jeg lenge hatt et hatforhold til datamusa, samtidig som jeg ser den som en dyd av nødvendighet. En rekke applikasjoner gir deg intet valg – du må klikke på musa.

En rekke variasjoner av musa har kommet de siste årene, men til syvende og sist bygger de alle på samme lest bare at de har tilleggsfunksjoner. Den senere tiden har Logitech lansert muser som vibrerer, noe som er artig nok i seg selv.

Alle produsentene har utviklet mus flere knapper og bedre utseende. Da trackballs kom på markedet var det en stor nyhet. Sist men ikke minst har det dukket oppoptiske mus på markedet.

Fire ganger mer presis

Den gamle og nåværende optiske teknologien leser bevegelsene dine 1.500 ganger i sekundet, men nå har optikken nådd nye høyder.

– Den nye optiske chipen gjør at musen leser dine bevegelser 6.000 ganger i sekundet, forteller produktsjef for Home og Retail i Microsoft Norden, Martin Munkner.

Martin Munkner med den kommende trådløse optiske musa fra Microsoft.

Mus med den nyutviklede optiske plattformen kommer til høsten, og etter lansering vil alle de fleste hardware-produktene til MS inneholde den nye optiske teknologien.

– Har dere aldri vurdert å utvikle et alternativ til dagens mus, særlig med tanke på alle som sliter med musesyke?

– Nei, vi er ikke i ferd med å utvikle alternativer til mus eller trackballs. Men etter hvert vil talegjenkjenning bli et reelt alternativ og her pågår det mye innad i selskapet, forteller Munkner.

Talegjenkjenning i XP

Det er faktisk ikke lenge til de første Microsoft-brukerne kan benytte talegjenkjenning når de lager dokumenter. Office XP inneholder nemlig taleteknologi om enn i sin spede barndom.

– I forbindelse med lanseringen av XP vil vi også sette nytt fokus på SideWinder Game Voice. Vi regner med at en del brukere vil ønske å benytte den. Da kan man for eksempel fortelle maskinen at den skal skrive ut i stedet for å trykke på utskrift..

Det er en stor mangel på alternativer til den tradisjonelle musen. Ergoline er en av de få som har utviklet et produkt for de musesyke. Deres Mousetrapper gjør det overflødig å trykke på en mus, men dette er et meget dyrt produkt som de fleste arbeidsgivere vil kvie seg for å kjøpe inn.

Ellers er det foreløpig ingen nye ratt eller andre nye SideWinder-produkter fra Microsoft. Flere av SideWinder-produktene har solgt dårligere enn ventet, men nå kommer det snart ett par nye bilspill, som selskapet håper kan få opp salget.

Force Feedback.-produktene i SideWinder-serien, er slik som unge og gamle poder ønsker seg, men mange finner for dyrt.

I følge Munkner vil selskapet naturlig nok vente med de større nyhetene til Xbox lanseres.