Hopp til navigasjon Hopp til innhold

Microsoft dolker Intel i ryggen

At Windows neste operativsystem Windows XP, inneholder støtte for FireWire i stedet for USB 2.0 er en tykk strek i regningen for Intel.

Microsoft har ikke tenkt å gi støtte for USB 2.0 i kommende Windows XP, noe som kan skape en konflikt med en av deres viktigste alliansepartnere; Intel

Det siste halvannet året har Intel fremhevet USB 2.0 som den fremtidige løsningen for dingser og høyhastighets enheter som kameraer og ikke minst for lagring.

Intel har lenge hatt et ønske om at USB 2.0 skulle bli en standard for forbrukerelektronikk, og overta rollen til FireWire ( IEEE 1394), en løsning som ble utviklet av Apple.

Mener at USB 2.0 ikke er modent

Men det drøyer lenger enn først antatt før enheter og systemer med USB 2.0 dukker opp. Den aller største nedturen kom i forrige uke, da det ble kjent at Microsoft ikke har støtte for standarden i den første versjonen av Windows XP.

Microsofts forklaring på dette valget, er at USB 2.0 ikke er modent ennå, mens enheter med FireWire allerede har vært på markedet i flere år. I følge en talsperson for selskapet skal det gis støtte for USB 2.0 etter hvert, men ikke så raskt som Intel hele tiden har antatt.

Nesten alle moderne PC-er kommer med USB 1.1, men med en maks overførings hastighet på 12 mbit/s, kan den kun brukes for utstyr uten behov for kjapp overføring, printere, mus, og digitale fotoapparater med bilder i små format.

USB er kjappere enn Fire Wire

USB 2.0 klarer en hastighet på opp mot 480 Mbit/s. Til sammenligning har FireWire en overføringshastighet på 400 Mbit/s.

Flere ting taler til fordel for USB. Alle USB 2.0 maskiner vil være kompatible med USB 1.1. En annen svært viktig faktor er prisen. Det er mer kostbart å bygge inne FireWire, da det krever mer komplekse kretser og man må også betale lisens til Apple, som oppfant denne spesifikasjonen.

Intels visjon har vært at USB 2.0 skal overta den rollen FireWire spiller i dag. Men mye tyder på at FireWire vil bli stadig mer utbredt, noe som henger sammen med forsinkelsen av USB 2.0.

Blant annet kommer samtlige av dagens digitale videokameraer med FireWire. Et tenkbart scenario, er at kommende forbrukerelektronikk vil ha USB 2.0 i tillegg til FireWire.

Microsoft sier til ZDnet at de etter hvert vil legge ut en oppgradering for XP som støtter USB 2.0.