Hopp til navigasjon Hopp til innhold

12.000 ut av Ericsson

Ericsson går kraftig ned i 1. kvartal , og må spare 18 milliarder kroner per år. Selv mener det at dette kan berøre 12.000 av 107.000 ansatte.

Hellström, Kurt
(Artikkelen er endret kl. 14.14, 20.04.01)

Ryktene ville ha det til at Ericsson måtte sparke 30.000 ansatte. Men i dag, fredag 20. april, bekjentgjorde det svenske telekomselskapet at innsparingene trolig vil ramme 10.000 ansatte.

Dette kom fram da Ericsson kunngjorde tallene for 1. kvartal. Og disse er langt fra lystig lesning – for verken ansatte, ledelse eller aksjonærer. På en pressekonferanse i dag korrigerte konsernsjef Lars Hellström dette oppsigelsestallet – det blir 12.000 istedet for 10.000.

Solid nedgang

Salget har gått ned med 5 prosent til 50 milliarder kroner. Driftsresultatet stupte med hele 82 prosent til 1 milliarder kroner.

Resultatet før skatt endte på 500 millioner kroner, mot fjoråret da det var på nesten 6 milliarder kroner. Dette representerer en resultatnedgang på hele 90 prosent.

Det er verdt å merke seg at selv om det går dårligere, så klarer svenskene å levere et positivt resultat. Ericsson tror resulatet for 2. kvartal blir svakere.

Konsernsjef Kurt Hellström skylder den generelle nedkjølingen av internasjonal økonomi, og at aktører i telekombransjen har utsatt innkjøp av ny infrastruktur.

Spareprogram

Følgende spareprogram skal hjelpe Ericsson å kutte 18 milliarder kroner årlig:

  • Reduserte kostnader knyttet til salg og administrasjon – 7,2 mrd. kroner
  • Redusert aktivitet, færre kontorer og ansatte – 4,5 mrd. kroner
  • Sentral styring av IT – 1,9 mrd. kroner
  • Samling av forskning- og utviklingsaktiviteter – 4,5 mrd. kroner

Berører 12.000 ansatte

Ericsson opplyser i kvartalsrapporten at dette vil berører så mange som 12.000 ansatte, hvorav over halvparten av disse i utlandet. I enkelte områder vil om lag halvparten av de 15.000 midlertidig ansatte konsulentene måtte gå.

– Konsernets omfattende effektiviseringsprogram er med dette allerede i ferd med å bli implementert i den norske virksomheten.

– Produksjon av mobiltelefoner skjer ikke i Norge, og vi er derfor ikke berørt av de nedbemanninger som følger av omstruktureringen av denne delen av virksomheten, sier adm. direktør Tor Frydenberg i Ericsson Norge.

Svak norsk økning

Ericssons virksomhet i Norge hadde i første kvartal i år en omsetning på 627 millioner kroner. Dette er svak økning sammenlignet med første kvartal i fjor. Korrigert for salget av virksomhetsområdet Components i september 2000, var økningen på seks prosent.

Tallene er foreløpige og omfatter den samlede virksomheten for Ericsson i Norge.

Dyrt å spare

Men det koster å spare, erfarer det svenske telekomselskapet.

Ericsson regner med å måtte bokføre en engangsutgift på hele 13,3 milliarder kroner i neste kvartal.

Stikkord: Mobil