The Matrix

Annonse


Filmbransjen angriper Gnutella

The MatrixMotion Picture Association of America (MPAA) har sendt hundrevis av henvendelser til tjenestetilbydere på internett (ISPer) og universiteter. Brevene inneholder advarsler om at Gnutella-brukere i nettverkene utveksler filmer som er beskyttet av lovene for opphavsrettigheter. Som følge har noen ISPer truet brukerne med utkastelse innen 24 timer hvis den angivelige fildelingen fortsetter.

MPAA har ført aggressive og vellykkede søksmål mot en rekke firmaer som ifølge organisasjonen hjelper brukere å utveksle materiale med opphavsrettigheter.

Gnutella er en spesiell utfordring for innehavere av opphavsrettigheter fordi tjenesten ikke har sentrale servere slik som andre fildelingstjenester. Gnutella-systemet består av en kjede av individuelle datamaskiner.

Utveksling av filmer er ikke på langt nær så vanlig som utveksling av musikk. Overføring av film krever høy båndbredde og nedlasting kan ta flere timer. Angrepet på Gnutella viser imidlertid at filmindustrien ønsker å ta fildelingstjenesten ved roten, slik at den ikke utvikler seg til et nytt Napster, skriver ZDNet News.

MPAAs angrep på Gnutella følger den amerikanske plateindustriens rettslige forfølgelse av Napster som ble dømt til å fjerne materiale med opphavsrettigheter.