Hopp til navigasjon Hopp til innhold

Lover filmkvalitet på mobilen

Et knøttlite videokamera utviklet av den amerikanske forskningsinstitusjonen Sarnoff kan bety at vi om kort tid får levende bilder i tilnærmet filmkvalitet på mobiltelefonen.

Sarnoff er en privat forskningsinstitusjon med tilknytning til det prestisjetunge Princeton-universitetet i New Jersey, USA. Institusjonen er mest kjent for å ha utviklet fargefjernsyn på 1930-tallet.

Ett år gammelt

Sarnoffs BLINC-kamera ble presentert for almenheten allerede for ett år siden. I løpet av tida som har gått, har forskerne ved Sarnoff klart å presse dimensjonene ned i noen få centimeter, slik at kameraet kan få plass i en PDA eller en mobiltelefon.

Nøkkelen er en viderutvikling av CMOS (Complementary Metal Oxide)-teknologien, den samme som brukes i små, faste minne-enheter i nær sagt alle IT-produkter.

Spionkamera

Kameraet ble opprinnelig utviklet på oppdrag fra det amerikanske forsvarsdepartementet, med tanke på spionasje og hemmelige operasjoner i inn- og utland.

Det amerikanske forsvaret var først og fremst interessert i et kamera som hadde lang batterikapasitet, og som raskt kunne tilpasse seg ulike lysforhold.

Nå er produktet frigitt for kommersiell bruk, og alt tyder på at det om kort tid vil bli tilbudt de store produsentene av mobiltelefoner og andre bærbare tele- og IT-produkter.

Presenteres i natt

I følge nyhetsbyrået Reuters vil kameraet bli demonstrert under en messe for optiske flyinstrumenter i Florida i natt norsk tid – om lag ett år etter at den første versjonen ble presentert samme sted.

Forskerne bak det nye produktet lover en helt annen type lysfølsomhet enn det som har vært tilgjengelig i tidligere kameraer, de være seg analoge eller digitale.

Kameraet har evne til å fange opp detaljer under så å si alle lysforhold, fra nær stummende mørke til direkte sollys.

Lavt strømforbruk

I tillegg tar det bare et tiendels sekund fra kameraet slås på til det er klart for fotografering eller filming. Strømforbruket ligger på 600 milliwatt, noe som er om lag en femtedel av det videokameraer og digitale stillbildekameraer bruker i dag.

Formatet for video er i utgangspunktet 30 bilder pr. sekund, 16 bits og 640 X 480 piksler. Det vil si om lag samme kvalitet som en DVD-film spilt på en 15 tommers PC-skjerm.

Ved hjelp av en egenutviklet komprimeringsteknologi kan både filmer og stillbilder gjøres små nok til å kunne overføres effektivt via dagens hastigheter på mobilnettet, med mindre kvalitetstap enn dagens mye brukte JPEG-format.

Stikkord: Mobil