Hopp til navigasjon Hopp til innhold

Usikkert med ICQ

ICQ er et av verdens mest populære programmer med rundt 100 millioner brukere .Men det populære chat-programmet utsetter brukerne for flere sikkerhetsrisikoer.

ICQ er et program som gjør at man kan sende beskjeder i sanntid via Internett. «Instant messaging» er kanskje den aktiviteten på nettet som øker mest.

Og flere funksjoner har nylig blitt lagt til programmet. Til og fra visse mobiloperatører er det mulig å utveksle ICQ-meldinger og SMS-meldinger. Programmet virker også bak de fleste brannvegger.

Sikkeretsadvarersel

ICQ gjør det imidlertid klart at programmet ikke bør brukes til å sende sensitiv informasjon.

ICQ-beskjeder er innom er rekke tjenermaskiner og rutere mellom avsender og mottaker. Og de ulike delene av denne infrastrukturen er sårbare for hacking til enhver tid.

PCene til brukerne er heller ikke fullstendig trygge, siden ICQ lagrer samtalene i en logg. Meldingene er dessuten ikke krypterte og er lette å lese hvis de først avlyttes. Programmer kalt «sniffers» kan lete etter tekstkommunikasjon på nettet og snappe opp det som måtte se interessant ut.

Dekkoperasjon

ICQ-beskjeder blir også brukt som dekke for angrep på datamaskiner. Det finnes eksempelvis programmer for å overvåke om ICQ-brukere er logget på, selv om brukerne tilsynelatende kan reservere seg mot dette. Den britiske nettsiden Cyberium (www.cyberium.org.uk) inneholder en liste med hackerverktøy som bruker ICQ.

BioNet er et eksempel. Det er et programverktøy for hacking av datamaskiner, og kan bryte gjennom brannvegger og antivirusprogrammer, ifølge det amerikanske sikkerhetsfirmaet Privacy Software Corp.

En av BioNets funksjoner bruker ICQ for å overvåke når brukere er logget på. Andre BioNet-funksjoner lar deretter hackeren angripe datamaskinene til påloggede brukere, skriver Wall Street Journal.