Hopp til navigasjon Hopp til innhold

Outlook-medisin mot virus

Microsoft vil forsøke å stoppe de mange datavirus som spres gjennom e-postprogrammet Outlook. De filtypene som aksepteres som vedlegg kommer nå til å bli kraftig begrenset.

Microsoft har vært kritisert for at de ikke tar virusproblematikken på alvor. Outlook har ofte blitt brukt til spredning av datavirus.

I en periode fantes det en standardinnstilling i Outlook, som gjorde at visse typer filer ble lastet ned og kjørt automatisk. Denne innstillingen bidro sterkt til at blant annet Melissa-viruset ble spredd i slikt omfang.

Kritisk til 30 tiltyper

I kommende Outlook 2002, som følger med kontorpakken Office XP, kommer flere enn 30 ulike filtyper å klassifiseres som potensielle sikkerhetsrisikoer. Disse filtypene kan ikke kjøres eller åpnes med Outlooks sikkerhetsinnstilling, skriver ZDNet.

Microsoft har pekt ut et bestemt antall filer som de anser er de vanligste virussprederne. Blant disse finnes exe-filer, Javascript, Visual Basic-skript og skjermsparere.

Sikkerhetsfunksjonene kan deaktiveres, men dette skal være svært vanskelig for den jevne databruker. Man må i sa fall gå inn å gjøre endringen i Windows-registeret.

Det skal gå an å sende noen av de »farlige» filene, men da får du en advarsel om at mottakeren muligens ikke kan motta det.

Omgår sikkerhet

Det finnes likevel en meget enkel måte å omgå sikkerhetsfunksjonen på. En exe-fil kan svært enkelt komprimeres, for eksempel ved hjelp av Winzip, og så sendes som vedlegg Da kan filen svært enkelt snike seg gjennom sikkerhetsfunksjonen.

Når Microsoft nå klassifiserer 30 filtyper som potensielle sikkerhetsrisikoer, kan man jo spørre seg om hvorfor de tidligere nærmest har ignorert problemstillingen, og tatt filer flest for god fisk.LMT