Hopp til navigasjon Hopp til innhold

Finn, spill og chat via GSM

Det israelske selskapet Valis har skapt en tjeneste skreddersydd for ungdom. Ved hjelp av en vanlig mobiltelefon kan du finne vennene dine, chatte med dem eller spille spill.

cellmaZe
Tjenesten heter cellmaZe, og er den første som tar i bruk muligheten for lokaliserte tjenester. I dette tilfellet betyr det at du kan finne ut hvor vennene dine er, og om noen av dem er i nærheten av deg. CellmaZe virker som en »community»-tjeneste der du kan bygge ditt eget nettverk av venner og bekjente.

Må støttes

Tjenesten krever imidlertid støtte i nettet, noe som betyr at det må foreligge en avtale mellom leverandøren Valis og nettverksoperatøren. Innholdsansvarlig for tjenesten, Oded Napchi, sier til ITavisen.no at selskapet forhandler med »en seriøs operatør» i Norge, men han vil foreløpig ikke si hvem dette er.

Så langt er tjenesten tilgjengelig for brukere i Israel og i Sveits. Erfaringene herfra er i følge Napchi svært gode. Selve trafikken kan skje via SMS eller WAP, og med tilrettelagte tjenester for ungdom er mulighetene for fortjeneste gode.

Valis skal ha tilbudt den norske operatøren en løsning der Valis får sin del av omsetningen cellmaZe genererer, mens operatøren slipper å betale noe dersom tjenesten av en eller annen grunn skulle vise seg å floppe i Norge.

Farlige forbindelser?

Det er unge mennesker som står bak både Valis og produktet cellmaZe. Under utviklingen av tjenesten skal Valis ha jobbet tett med ungdomsmiljøene for å fine ut hvilke tjenester de helst kunne tenke seg. Så langt er det blitt meldingstjenester, spill, finn ut hvor vennene dine er og en egen stevnemøte-tjeneste.

Sistnevnte er en tjeneste der du besvarer 6 utvalgte spørsmål for å karakterisere din profil. Deretter legger du inn en liten beskrivelse av deg selv, og om verden er god vil du snart få en tilbakemelding på om det finnes noen der ute som matcher deg.

Ettersom en person kan være med i flere nettverk vil systemet foreta en analyse som kan fortelle om du kanskje kjenner noen som kjenner noen som vet hvem denne personen er. Det reduserer faren for at du skal havne på stevnemøte med en dust med tvilsomme hensikter.

Stikkord: Mobil