Hopp til navigasjon Hopp til innhold

Proff fra Ericsson har alt!

Ericsson R520 er profftelefonen som har alt. Med GPRS, HSCSD, Bluetooth og tre kanaler er all eksisterende teknologi integrert i en og samme telefon.

R520 illustrerer godt hvorfor selskapet sliter økonomisk. Mens konkurrentene tjener store penger på å spy ut moteriktige telefoner med billig og enkel teknologi, har Ericsson lagt enorme beløp inn i utviklingen av en telefon for en begrenset målgruppe.

R520 er muligens verdens mest avanserte mobiltelefon. Men i et marked der ringetoner synes å være viktigere enn teknologi spørs det om det er nok. Designmessig er telefonen svært lik R320. Med den klumpete antennen på toppen måler planken drøyt 16 cm. Da blir det en mager trøst at den bare er 1,5 cm tykk.

Klar for push

Men når det er sagt er det bare å ta av seg hatten for hva Ericsson her har fått til. R520 har WAP 1.2.1. Det er det foreløpig ingen av konkurrentene som kan vise til. Med denne teknologien er det mulig å benytte en rekke nye tjenester der »push» er den viktigste faktoren. At det foreløpig ikke finnes slike tjenester er ikke Ericssons skyld.

Videre har telefonen Bluetooth. Det betyr at den har en liten radiosender/mottaker som gir telefonen trådløs tilknytning til andre enheter med samme teknologi. Det betyr også at telefonen sender fra seg et signal med en identifikasjon. Dette signalet kan i teorien brukes til en drøss tjenester som heller ikke finnes ennå.

Tre pluss en tidsluke

Dessuten har telefonen GPRS, med mulighet for oppkobling med 3+1 tidsluke (3 ganger raskere nedlasting av data). Om ikke lenge vil telefonen støtte fire luker for nedlasting. Telenor støtter foreløpig ikke mer enn to, så det spiller egentlig liten rolle.

GPRS er et grensesnitt mellom mobiltelefoni og Internett der telefonen din er konstant koblet mot Internettet med egen IP-adresse. Du betaler kun for data du sender/mottar, og ikke for tiden du er oppkoblet. Prisen for å sende/motta data er så høy at det kun egner seg for enkle tekstmeldinger og WAP. Heller ikke det er Ericssons skyld.

Høyhastighet

R520 gir deg også muligheten til å laste ned data over oppringt samband via HSCSD (High Speed Circuit Switched Data). Da betaler du dobbelt for tiden du er oppkoblet, mens du i teorien kan laste ned data i opp til 4 ganger normal GSM-fart. Denne teknologien støttes ikke i alle nett.

Av andre funksjoner R520 kan by på tar vi med »Magic Word». Si ett ord, og aktiver stemmestyringen. Du trenger altså ikke å røre på en eneste knapp når du skal ringe ut eller besvare samtaler. Telefonen virker også som høyttalende konferansetelefon, der Ir-porten registrerer om du legger telefonen mot øret. Dermed dempes lyden automatisk, og du slipper å få blåst inn trommehinnene.

Stor kapasitet

Telefonboken kan lagre i overkant av 500 oppføringer. Den er dessuten hierarkistisk oppbygget, hvilket betyr at du kan lagre flere telefonnummer på hver kontakt. I tillegg har du normalt plass til 100 oppføringer på SIM-kortet.

Telefonen har også diktafon, og vil komme med en software som lar deg laste ned e-post direkte. Den kan synkroniseres mot Lotus og Outlook.

Telefonen har dessuten en helt rå batterikapasitet, i alle fall dersom denne er i nærheten av det Ericsson lover. 9 timer taletid med standardbatteri og standbytid på 255 timer gjør at du skal være lenge borte før du behøver å ta med deg reiseladeren!

Siste fra Ericsson

R520 blir trolig den siste telefonen Ericsson selv produserer. For å spare penger har Ericsson satt bort produksjonen av kommende modeller til Flextronics.

Vi har foreløpig ikke fått testet telefonens funksjonalitet mot PC. Årsaken er at programvaren for PC først vil være klar i løpet av neste uke. Men så snart denne foreligger kommer vi tilbake med en grundig test av telefonen her på ITavisen.no.

Stikkord: Mobil