Hopp til navigasjon Hopp til innhold

Hinderløype fram mot VDSL

Uttestingen av supernettet VDSL er godt i gang. De største utfordringene før tilbudet er tilgjengelig er kampen for felles standarder og skeptiske innholdsleverandører.

ADSL for privatmarkedet er i ferd med å etablere seg, men de virkelig kresne og kravstore kundene ønsker større hastigheter enn hva ADSL-teknologien i dag kan tilby.

Er du gira på høye hastigheter får du helt sikkert kriblinger i hendene ved tanken på VDSL, men Telenor kan ikke tidfeste når de første kundene får et slikt tilbud.

Standarder og etterspørsel

– Hvilken hindringer må overkommes før VDSL blir et kommersielt tilbud?

– Det finnes i dag en rekke ulike standarder og en av de største utfordringen er å komme frem til felles standarder, sier teknisk konserndirektør i Telenor, Berit Svendsen, til ITavisen.no.

– Neste skritt er betalingsmuligheten og hvorvidt kundene er villige til å betale. Det er liten mening å bygge ut en raskere teknologi dersom det ikke finnes etterspørsel eller betalingsvilje.

– Vi følger også med på set-top-utviklingen, da det bygges inn betalingsmuligheter i boksen, sier Svendsen.

Et problem for den videre utviklingen er den avventende holdningen man finnes hos innholdsleverandørene.

Raskt nett trenger tjenester

– Uten tjenester er det liten nytte ved å bygge ut et raskere nett. En rekke innholdsleverandører er ennå skeptiske og det er helt avgjørende om vi får med oss dem, forteller Svendsen.

– Hvis vi ser bort fra kostnader med dyr fiber og lignende, er ikke VDSL en teknologi som ville vært gunstig også i grisgrendte strøk?

– VDSL blir dyrere i takt med avstanden og koster for mye over lange telefonkabler. Vi ser det som mer nyttig å satse på ulike kombinasjonsteknologier.

Satellitt med retur

– Om et par måneder setter vi gang med et nytt prosjekt i Svolvær i samarbeid med Nera, der vi tester ut toveis- satellitt, det vil si satellitt med returkanal, forteller Svendsen.

Foreløpig er dette en umoden teknologi som foreløpig er altfor kostbar, men Telenor tror at dette kan være en av bredbåndsløsningene for spredt bygde strøk i fremtiden.

– Ulike kombinasjoner av teknologier vil være løsningen. For eksempel mottak fra satellitt og retur ADSL. Når bakkenettet kommer, kan det kombineres med UMTS eller en annen teknologi.

– Nøkkelen ligger i set-top-boksen og dens evne til å kombinere teknologier.

Myndighetene må stimulere etterspørsel

– Ville hele Norge fått »ekte» bredbånd tidligere, dersom regjeringen hadde subsidiert utbyggingen av fiber, slik tilfellet er i Sverige?

– Jeg tror ikke utbyggingen av fiber er det viktigste i første omgang, men stimulering av etterspørsel. Men det er nok nødvendig at myndighetene går inn med sterkere stimulering av etterspørsel.

VDSL kan gi en hastighet på opp til 52 Mbit/s, men i første omgang regner man med at kundene får et tilbud på 26 Mbit/s.

Analysebyrået IDC har spådd at xDSL-teknologien vil bli markedsvinneren på bredbåndsmarkedet. Legger man IDCs Europa-prognose til grunn, er det mye som tyder på at 70 prosent av bredbåndstilknytningene i Norge vil være xDSL i 2004.

Stikkord: internett