Digital-TV illustrasjon

Annonse


Snart klart for digitalt bakkenett

Digital-TV illustrasjonStatssekretær Roger Ingebrigtsen i Kulturdepartementet opplyser at NRK vil få tilført statsmidler for å “være med på racet som kommer”, mens TV2 vil måtte tilfredstille strengere konsesjonskrav for å beholde sin posisjon som kommersiell almenkringkaster.

– I løpet av våren vil regjeringen ta stilling til hvilke prinsipper som skal legges til grunn for konsesjonen for bakkebasert digitalt tv-nett. Når utlysningen vil komme er ikke bestemt, sier Ingebrigtsen til Telecom.no.

Allmenn-kamerater

På et Framfab-seminar om medier, teknologi og politikk gjorde både TV2-sjef Kåre Valebrokk og NRKs kringkastingssjef Einar Førde det klart at deres kanaler en avhengig av å være med på et bakkebasert digitalt tv-nett.

– TV2 må ha distribusjon gjennom et slikt nett for å ha en mulighet til å gjøre TV-seere om til TV-kunder, sier Valebrokk. TV2-sjefen mener at inntektstrømmene etter hvert vil flyttes over til dem som kontrollerer brukerne av et digitalt tv-nett – dvs. distributørene som kontrollerer aksessnettet eller set-top-boksene.

Annonse


– Det avgjørende blir å ha direkte kontakt med kunden, sier Valebrokk, som tror e-handel via digitalt fjernsyn blir en viktig del av verdikjeden.

Husbukken Telenor

Både NRK og TV2 er for tiden i samtaler med Telenor om et digitalt samarbeide. Begge ser mer bekymring på Telenors økende ambisjoner. – Telenor er som husbukken, de er overalt, og de gnager og gnager, sier Valebrokk til Telecom.no.

Valebrokk ser med bekymring på Ingebrigtsens løfter om finansiell støtte til NRKs digitalisering. – Hvem skal finansiere TV2s andel av DDT (digitalt terrestrielt tv-nett), når vi samtidig får dyrere konsesjonsvilkår og hardere konkurranse? spør Valebrokk.

TV2 mener at et bakkebasert digitalt tv-nett er forutsetning for å få fjernsyn ut på mobile terminaler, telefoner og PDA-er. – Fra slike terminaler får kundene muligheter til å respondere digitalt, og det åpner for nye verdikjeder, sier Valebrokk.

Allianse

Einar Førde legger stor vekt på sine samtaler med Valebrokk: – Kåre Valebrokk og jeg er uten sammenligning den viktigste kulturpolitiske allianse i Norge i dag. Punktum», sier Førde.

– Allmennkringkasteren kan bare opprettholdes gjennom digitalisering. Lisensordningen vil ikke vare lenge. NRK må være med på å dele den nye kringkastingsrollen, sier Førde.

Førde er hjertens enig med Valebrokk om farene ved det digitale bakkebaserte nettet.

– Den direkte kontakten med seerne i den analoge verdikjede blir brutt i den digitale kjede, sier han, og sikter til utplasseringen av digitale set-top-bokser, bredbåndsportaler og andre mellomledd som kommer mellom innholdsleverandøren og seeren/kunden.

Et annet perspektiv

Framfab-gründer Jonas Birgersson så det hele i et annet – og først og fremst teknologisk – perspektiv.

– Den svenske regjeringens beslutning om å bygge et bakkebasert digital-tv-nett er den dummeste politiske beslutning siden trettiårskrigen, sier den tidligere militærhistorikeren.

Birgersson har for sin del klokketro på kombinasjonen av fiberoptiske nett og ethernett.

– Gud ville at vi skulle bygge fiberoptiske nett, spissformularer Birgersson, som mener Norge har en unik sjanse, i dagens marked med mangel på kapital til telekom, til å bruke sitt oljefond til å bli verdensledende på fiberoptiske nett og digitale tjenester.

Annonse