Hopp til navigasjon Hopp til innhold

Slik var CeBIT 2001

CeBIT er over. Verden har fått se hvilke teknologier de 8.106 utstillerne vil profilere. 830.000 besøkende har også fått et blikk inn i fantasienes verden.

På mobiltelefonfronten ser det ut til at hypen er i ferd med å avta. Alt handler ikke lenger om UMTS og »bredbåndstelefoner». I stedet har flere produsenter finpusset GSM-teknologien, og satt fokus på hva det er mulig å få til med eksisterende telenett.

Flere selskaper lanserte også tjenester tilpasset WAP, uten at det dukket opp noen revolusjon vi tror vil gi denne teknologien ny vind i seglene.

På PC-markedet handler det mye om prosessorer og lagringsteknologi. Her har produsentene vært så presset at de for lengst har gitt brukerne ett innblikk i hva som er på trappene. CD-brennerne blir stadig litt raskere, harddiskene større og raskere og teknologien som gjør det mulig å brenne DVD blir mer utbredt.

Lagring av data i tre dimensjoner på krystaller hører til de mer spennende nyhetene. Skjermene som kunne vise tredimensjonale bilder uten at brukeren må ha spesielle briller var også publikumsmagneter. Men begge disse produktene er ennå på et så tidlig utviklingstrinn at de må betraktes som kuriosa, snarere enn som anvendbar teknologi.

En annen trend fra CeBIT er de mange skjerm-PC’ene. Disse ser ut til å komme for fullt, og det dreier seg om alt fra små PDA-lignende maskiner for trådløs ISDN til fullverdige PC’er med GHz-prosessorer og alle de nettverksløsninger du kan tenke deg.

Vi hadde nok forventet at det ville bli presentert flere løsninger der mobiltelefon og PDA var knyttet tettere sammen. Men med få unntak valgte både mobil- og PDA produsenter å la dette ligge. Et av unntak var Siemens og Casio, som lot de fremmøtte få prøve det tilnærmet ferdige produktet.

Teknologiselskapene har med andre ord justert både fart og kurs, men en ting er sikkert – optimismen er ikke borte. Hele 90 prosent av årets utstillere har allerede sagt at de vil være på plass også under CeBIT 2002.

Fakta om CeBIT 2001 (fjoråret i parentes):

  • 14.000 kvadratmeter utstillingsflate (13.000)
  • 8.106 utstillere (7.891)
  • 830.000 besøkende (782.000)
  • 161.000 av disse var ikke tyskere (130.600)
  • 23.600 kom fra Øst-Asia (13.600)