BSA-logo

Annonse


Tjente penger på programvaretysting

BSA-logoEt finsk selskapet i et større nordisk Internettkonsern har betalt mer enn 150 000 norske kroner i erstatning til BSA (Business Software Alliance) etter å ha benyttet programvare uten lisens.

BSA fikk tips om selskapet i en belønningskampanje som ble gjennomført i Finland høsten 2000. Revisjonen viste at dette selskapet anvendte programvare fra Adobe, Macromedia og Microsoft uten lisens.

Ti prosent av erstatningen

Foruten å betale erstatning på ca 150.000 norske kroner har selskapet kjøpt seg de lisenser som manglet.

Under belønningskampanjen i Finland tilbød BSA belønning for tips om selskap som benyttet piratkopier.

Annonse


Vilkåret for å utbetale belønningen var at det aktuelle selskapet betalte erstatning til BSA, og i så fall fikk den som ga tipset 10 prosent av erstatningssummen – oppad begrenset til 250.000 norske kroner.

Privatpersonen som ga BSA tipset om Internettselskapet fikk en belønning på 15.000 kroner.

Store selskap synder også

– Det mest oppsiktsvekkende i denne saken er at et større internettselskap ikke betaler sine lisenser. Jeg tror vi kan vente flere saker der store konserner er involvert, sier leder i Business Software Allince Norge (BSA Norge), Eilert Hanoa, til ITavisen.no.

Han kan ikke viste til lignende saker i Norge. BSA har opprettet tipstelefoner i en rekke land, inkludert Norge, i håp om at brukere skal navngi bedrifter som synder mot lisensavgifter. I Sverige og Danmark har tysterne fått ti prosent av erstatningssummen.

Ingen norsk belønning

– Vi har ikke opererte med belønning i BSA Norge og har heller ingen planer om å gjøre det, opplyser Hanoa.

Hanoa vil ikke opplyse om hvor mange som saker som kommer opp som en følge av tipstelefonen, eller hvor mye penger BSA har fått inn gjennom erstatningssaker lik den i Finland.