Vegas Video hovedbilde

Annonse


TEST: Vegas Video 2.0

Stadig flere har råd til å kjøpe seg DV-kamera, og det oppstår dermed et økende behov for gode programvareløsninger for å redigere film. Enten det er i profesjonell sammenheng eller til privat hjemmebruk.

Vegas Video drister å kalle seg et altomfattende system for video-redigering, lyd-redigering, video opptak og avspilling, og koding av media i forskjellige formater. Men holder Sonic Foundry det de lover?

Utrolig nok – ja!

På sporet

Prinsippet i Vegas er enkelt. Du har horisontale “spor”, som kan inneholde enten audio eller video. For å plassere media i ett spor, bruker du bare det innbakte utforskervinduet nederst i Vegas, og drar de filene fra harddisken som du har behov for – være det stillbilder, lydfiler, eller video. De fleste vanlige formater støttes som drag-&-drop, inkludert WAV, MP3, BMP, JPG, PSD, AVI, AIF, MOV, og ASF.

Annonse


Hva som faktisk vises “på skjermen” av video og lyd avhenger av hva som ligger på de forskjellige sporene. Videoklipp i spor som er plassert øverst har høyere prioritet, og vil i første omgang ikke slippe underliggende spor frem, såfremt du ikke har definert gjennomsiktighet i bildet. Lyden fra alle spor vil i utganspunktet bli mikset sammen – også når de overlapper hverandre.

Effekter og overganger

Klipping, liming og overlappende bilder er en smal sak i Vegas Video. Et spor kan i tillegg deles opp i A- og B video for å lage overganger mellom klipp. Å skifte overgang er så enkelt som å klikke på en av 13 forskjellige overganger og dra den over på de overlappende områdene. Mange av dem har i tillegg en rekke øvrige parametre som gir deg et relativt stort arsenal av spennende overganger.

Det er med andre ord ikke særlig vanskelig å komme igang, verken med å sette sammen videoklipp eller å lage enkle overganger. Når man i tillegg begynner å utforske mulighetene for andre effekter og animasjoner, oppdager man raskt at Vegas Video også har et solid utvalg avanserte og kompliserte prosesseringsmuligheter.

Samtlige klipp kan modifisere og vris på, blant annet ved hjelp av 32 medfølgende plug-in-effekter. Tidsvariabel manipulering utføres ved hjelp av “key frame”-prinsippet. Dette innebærer at man definerer hvordan bildet skal oppføre seg på utvalgte tidspunkt i det valgte klippet, så fylles automatisk bitene i mellom.

Noe av styrken til Vegas Video ligger i at alle effekter, overganger og andre forandringer vises direkte i preview-vinduet, uten at du først trenger å gjøre tidkrevende rendering, noe som ofte er nødvendig i andre redigeringsprogrammer. Dette gjør at man raskt ser hvorvidt de innstillingene og forandringene man gjør har de ønskete resultatene, og gjør hele arbeidsprosessen så mye, mye enklere.

På lydsiden

Opprinnelig er Vegas et profesjonelt harddiskbasert mikser-, opptaks- og masteringsprogram for lyd, og du vil derfor ikke trenge noen eksterne program for å mikse lydsporene til filmene din.

Vegas Video innholder nemlig all funksjonalitet fra Vegas Audio 2.0, inkludert full støtte for DirectX plug-in effekter, og enkel fortløpende kontroll over volum og panorering.

Inn og ut

Vegas Video 2.0 kommer med sitt eget program for å fange inn videoklipp gjennom Firewire. Det kreves da naturligvis at du har et Firewire-kort, og en eller anne kompatibel kilde å hente video fra. De fleste DV-kameraer har utgangene du trenger til dette.

Capture-programmet gjør det også lett å kjøre de ferdige filmene dine tilbake ut på DV-kassett når du er ferdig.

Ellers har du mulighet for å lagre filmene dine i alle slags filformater og komprimeringsformer, inkludert Quicktime, Real, og variable Windows Media-filer for streaming video.

Det eneste som ved første øyekast synes å være et savn er støtte for eksport i MPEG-format, som noen kanskje vil oppfatte som en mangel. Heldigvis er MPEG-støtte inkludert i en gratis oppgradering fra Sonic Foundry’s hjemmesider, som også gjør et par andre småjusteringer og oppdateringer i programmet.

En fryd å jobbe med

Antallet spor er i utgangspunktet ubegrenset, men vil så klart være litt avhengig av maskinkraften. Det samme gjelder effekter og envelopes. Heldigvis er grensesnittet og selve Vegas-programmet såpass lettdrevet at man stort sett ikke vil oppdage ytelses-problemer så lenge man har en rimelig god maskin.

Det oppgitte minstekravet for å kjøre Vegas Video er Penium II 400 MHz, 128 MB RAM, og en harddisk med hastighet 7200 RPM. Likevel er det fullt mulig å oppnå gode resultater med lavere spesifikasjoner.

Etter å ha jobbet med programmet, har vi ingen problemer med å anbefale Vegas Video 2.0 på det varmeste, som en komplett alt-i-ett-pakke både for capture, lyd, og video.

En liten bootleg

Her ser du en liten videosnutt jeg lagde samme dag som programmet ble installert (sier litt om hvor enkelt det var å komme i gang), hvor noen av mulighetene for effekter og overganger er demonstrert.

Opptakene er gjort med vanlig DV-kamera, fra A-HA konserten i Oslo 25. mars, iscenesatt av Merceds-Benz, MSN og Accenture.

*Du trenger siste versjon av Windows Media Player for å spille av denne videosnutten. Har du ikke det, kan du hente oppgradere systemet ditt her