Hopp til navigasjon Hopp til innhold

Verdens første «kopisikre» CD

Når country-veteranen Charley Pride (bildet) slipper sin nye CD i mai skal den være utstyrt med en flunkende ny «anti-Napster» kopibeskyttelse. Men vil den være umulig å kopiere? Neppe…

Charely Pride
Bak Pride står Music City Records, som baker inn en ny teknologi for å forhindre kopiering eller ripping til MP3-filer inn i artistens nye plate. Kopibeskyttelsen er utviklet av amerikanske SunComm, og albumet Charley Pride: A Tribute to Jim Reeves blir av Inside.com kalt «den første Napster-sikre CD-en».

Korrupte datablokker

SunComm vil blant annet benytte seg av forskjellene på dataformat og digitale innholdsfortegnelser mellom vanlige CD-plater og CD-ROM, for eksempel ved å legge inn korrupte datablokker som ignoreres av regulære CD-spillere, men skaper problemer i CD-driven i datamaskinen.

Forsøk med slike teknikker har vist at mens CD-ene riktignok ikke enkelt lar seg kopiere med vanlige CD-ROM spillere og programvare, så har kopibeskyttelsen også forhindret en del musikk-kjøpere å spille platene på sine vanlige CD-spiller.

Neppe vanntett

Det er likevel tvilsomt om en slik beskyttelse vil klare å forhindre digitale kopiering av CD-platen. Allerede finnes det en rekke programmer (PSXCopy, BlindRead, CloneCD) som «blindt» leser CD-platene, og bevisst overser eventuelle feil som måtte dukke opp.

Slike programmer brukes i dag for å kopiere «beskyttede» programplater og Playstation-spill, og vil nok utvilsomt florere hvis platebransjen begynte å innføre kopibeskyttelse á la Pride. Det finnes heller ikke fastspikrete standarder for hvordan en CD-ROM drive faktisk skal lese CD-platene, og da er det i prinsippet ikke noe i veien for at enkelte spillere kan overse eventuelle beskyttelser av denne typen.

Analogt fortsatt mulig

Dessuten kan man jo alltids bare koble plugge den analoge utgangen fra CD-spilleren rett i «line in»-inngangen på lydkortet, og så ta opp all lyden på denne måten. Kvalitetstapet i forhold til digital kopiering vil knapt være hørbart, i hvert fall ikke hvis hensikten er å lage MP3-filer av musikken.