Flydata (Portege)

Annonse


Internett for alle på fly

Flydata (Portege)Så langt har flyselskapene har Dorval, Air Canada og Cathay Pacific annonsert at de skal tilby Internett-tilgang i lufta for sine fullpris-passasjerer.

Nå slår Virgin, som i mange år har markert seg med sine billig-turer fra London til New York, til med Internett for alle sine passasjerer, uansett hva de har betalt for billetten og hvor de sitter i flyet.

Stolrygg eller laptop

Som de andre flyselskapene har Virgin kontrakt med Tenzing Communications, et Seattle-selskap som leverer trådløs forbindelse i lufta.

Passasjerene kan velge mellom å surfe og lese e-posten på en skjerm i stolryggen foran, eller å koble seg på med egen laptop.

Annonse


Tenzing bruker flyets satellittkommunikasjon som kontakt mellom en proxyserver om bord i flyet og en ISP på bakken.

Mellom terminalene og kontaktene ved hvert enkelt flysete går det en ordinært lokalt nettverk (LAN).

Beskjeden hastighet

Proxyserveren lagrer populære nettsteder i cache, og oppdatere jevnlig i løpet av flyturen. Dette er nødvendig fordi Tenzings system ikke gir mulighet for mer enn 56 kilobits pr. sekund – det vil si analogt modem-hastighet.

Selve forbindelsen fra flyet til bakken er enda tregere. Her snakker vi om hastigheter vi må tilbake til modemets barndom for å finne: 2.4 kilobit pr. sekund på internasjonale flyturer.

På innenriksturer kan du imidlertid få GSM-hastighet – 9.6 kilobit pr. sekund.

Bredbånd kommer

Men forbedringer komme snart. Flyfabrikanten Boeing holder på å utvikle et nytt system som gir bredbåndshastighet om bord, i tillegg til direktesendt TV.

For de som synes det er hardt å skru av mobilen under flyturen, er allerede redningen her. Earth Calling er et system som lar deg bruke flyets kommunikasjonssyttem via mobilen, slik at du både kan ringe og motta samtaler om bord.

Foreløpig er er dette systemet bare å finne på Virgins fly, men det ventes å komme også hos konkurrentene etter hvert.