Hopp til navigasjon Hopp til innhold

Linus jobber for Bill

Linus Torvalds (bildet), opphavsmannen til Linux, jobber nå for Bill Gates. Microsoft har bestemt seg for å bruke Transmetas Crusoe-prosessor i sin Tablet PC.

Linus Torvalds
Finske Linus Torvalds har blitt selve symbolet på folkebevegelsen mot Microsoft. Han la grunnlaget for Linux, gratisvaren som stadig flere velger som et alternativ til Windows.

Revolusjonerende

I 1997 fikk Torvalds jobb hos Transmeta, et California-basert selskap som utvikler nye maskinvareplattformer. Hovedproduktet er Crusoe-prosessoren, som regnes som revolusjonerende når det gjelder kapasitet i forhold til størrelse og effektforbruk.

Prosessoren egner seg særlig godt til å brukes i bærbare terminaler, og skulle dermed være midt i blinken for Microsofts nye trådløse produkt Tablet PC.

Flat PC

Microsoft presenterte Tablet PC på Comdex-messen i november i fjor. Det dreier seg om en flat terminal med trådløs forbindelse til nettverk, ikke ulik det norske produktet Freepad.

Terminalen utnytter Microsofts nye operativsystem XP til fulle, med muligheter til å kjøre ekstern programvare via nettforbindelse.

Flere leverandører

Transmeta kommer ikke til å bli ekslusiv leverandør av prosesorer til Tablet PC. Ogsp Intel, Advanced Micro Devices, VIA Technologies og National Semiconductor er inne I bildet som mulige leverandører I framtida.

Microsoft vurderer det imidlertid slik at Transmetas Crusoe er mest aktuell for de første versjonene.

Flott forbindelse

– Vi har en flott fobindelse med Microsoft. Dette er nok et bevis på det, sier teknologidirektør David Ditzel i Transmeta til news.com.

Linus Torvalda har vært tungt inne i utviklingen av Crusoe. Noen vil kanskje finne det en smule ironisk at hans tidligere erkefiende nå har blitt den viktigste kunden til selskapet han jobber for.

Linus Torvalds har sin egen, nokså primitive hjemmeside med bilder av familien og personlige betraktninger. Du finner den her.