Hopp til navigasjon Hopp til innhold

Kampen om surfebrettene

Surfebrettene har stadig blitt forsinket, men på CeBIT ble flere varianter demonstrert. LG viste frem Digital iPad, en Linux-basert Web pad, mens Siemens viste frem sitt surfebrett med Windows CE.

SIMPad
Surfebrettene, eller Web pad, som enheten ofte kalles, har lenge blitt omtalt som en kommende slager.

En Web pad er en slags mini-PC i form av ett brett som kommer uten tastatu, har trykkfølsom skjerm og er utstyrt med ett embedded operativsystem.

Norske ScreenMedia var ett av selskapene som var aller først ute med å begynne utviklingen av en slik enhet, men en rekke forsinkelser har ført til at de større konkurrentene er tidligere ute med sine produkt.

Digital iPad

På tampen av CeBIT demonstrerte sørkoreanske LG Electronics sin Digital iPad. Løsningen kjører på den siste versjonen av Linux-kjernen, 2.4 og kommer med en integrert nettleser.

Surfebrettet kommer også med Linux-baserte MP3 og MPEG4-spillere og kan kobles til nett over WLAN eller Bluetooth, og vil også komme med andre oppkoblingsmuligheter.

Ellers har Digital iPad en 206MHz SA -1100 prosessor og en innebygd 64 SDRAM modul. Den er mulig å bygge ute med flash, og PDA style slot for mobiltelefoner.

Egen proffversjon

Men aller først kommer Simens til å være ute med sin SIMpad, som er lanseringsklar i april Dette er like mye en utvidet PDA som et surfebrett ment for sofakroken

Microsoft og Siemens har de utarbeidet to varianter av sin Web pad; SIMpad SL4 for proff-brukere og SIMpad CL4 for privatmarkedet.

Man bruker er styrepenn på en trykkfølsom fargeskjerm. Skjermen er av typen TFT SVGA med en oppløsning på 800X600 punkter.

Siemens har valgt å benytte Windows CE 2.12 i CL4 og Windows CE 3.0 i SL4. I førstnevnte finnes også Pocket Word, MS Paint, en enkel utgave av Internet Explorer og e-postprogrammet P-mail .

I proff-utgaven får du i tillegg en full Pocket Office versjon og komplett utgave av Internett Explorer.

Begge modellene er laget for at du alltid skal være pålogget Internett og bygger på DECT-standarden. SL4 kan kobles til et trådløst nettverk, Bluetooth-miljø eller bruke GSM eller GPRS dersom du setter inn kort for dette. Med CL4 trenger du et Siemens Gigaset 4070, en liten boks som kobles til ISDN-linjen din.

Det er også meningen at man skal kunne bruke den på UMTS-nettet når den tid kommer.

Flere surfebrett legges på is

Det siste halvåret har mange selskap varslet at de utvikler et surfebrett, der i blant Ericsson og 3Com. Men 3Com varslet nylig at de legger sin Audrey på is på grunn av en stram økonomi.

I takt med stadig større forsinkelser har imidlertid surfebrettene fått flere funksjoner, som gjør at de egner seg like godt for proffmarkedet som sofakroken.

Mange har spådd at ulike Linux OS har en strålende fremtid på denne type enheter. En kombinasjon av et Linux OS med Qt Embedded, regnes på sikt for å være et fullgodt alternativ som ikke minst er mye rimeligere enn Windows CE.