Hopp til navigasjon Hopp til innhold

PC med DVD-brenner

Den første PC’en med DVD-brenneren for privatmarkedet lanseres nå i Norge. Prisen vil ligge på 20 000 kroner.

Packard Bell IExtreme
Packard Bell er markedsleder på privatmarkedet i Europa, og satser nå sterkt på å være i forkant av utviklingen.

Den nye iXtreme-modellen har innebygd Pioneer DVD+RW-brenner, den samme som sitter i Apples nye Power Mac G4 og som etterhvert vil dukke opp også i Compaqs modeller.

Packard Bell har likevel sine ord i behold når de sier at iXtreme er den første Windows-baserte PC’en i vanlig salg til forbrukere med DVD-brenner innebygd.

Dødstøtet for VHS?

Markedssjef Rune Johansen i Packard Bell Norge mener denne maskinen er begynnelsen til slutten for VHS-videokassetten når det gjelder redigering av hjemmevideo.

– Vi ser at markedet for DV-kameraer er økende, men det har skortet på totalløsningers som gjør det mulig å utnytte den nye filmteknologien skikkelig. Denne maskinen er vårt bidrag, sier han i en pressemelding.

Kompatibelt med hjemme-DVD

DVD-brenneren bruker den såkalte DVD+RW-standarden, som er kompatibel med de fleste eksisterende DVD-spillere til hjemmebruk.

Det følger med programvare som setter deg i stand til å lage egne filmer med menyer og funksjoner tilsvarende kommersielle DVD-filmer.

Du har imidlertid ikke mulighet til å kopiere favorittfilmene fra Hollywood, slik du kan kopiere kommersielle CD-plater med CD-brenneren.

Kommersielle filmer må enten kopieres analogt, eller overføres til CD-R i vcd-format.

Piratene kommer

Det ville imidlertid ikke overraske noen om ivrige filmfans med datakunnskaper klarer å finne en måte å komme rundt dette på når DVD-brennere til hjemmebruk nå blir billige og lett tilgjengelige.

Pirater i Asia og Øst-Europa klarer uten problemer å kopiere DVD-filmer, med sikkerhetsnøkkel og det hele. Dette skjer imidlertid på industriell basis, med de samme produksjonsmidlene som legale DVD-fabrikker bruker.

Dyre plater

Tomme DVD-R-plater koster rundt 150 kroner, altså bare en femtilapp billigere enn ferdig innspilte plater med film. Overskrivbare DVD-RW-plater ligger på 220 kroner i gjennomsnitt.

Som datalagringsmedium er DVD-plater CD-R overlegent. DVD har mellom 8 og 12 ganger større lagringskapasitet enn CD.

Firewire

Packard Bells nye PC levereres i den enkleste utgaven til 20 000 kroner med 733 MHz-prosessor, 128 Mb RAM, 20 Gb harddisk, 15 tommers skjerm, 56 K modem og ethernet-kort.

Det er mulig å øke både prosessorhastighet, skjermstørrelse, harddisk og internminne etter ønske. Prisen vil da krype opp mot 25 000 kroner eller mer, alt etter hva du vil ha.

Samtlige utgaver har Firewire kobling for enkel overføring av filmdata fra digitalt videokamera.