Hopp til navigasjon Hopp til innhold

Apple OS X i salg

Allerede fredag begynte Apple Norge å selge den ferdige versjonen av sitt nye operativsystem OS X. Entusiastene hyler av glede, mens ekspertene er uenige om hvor stort framskritt det er.

OS X pakke
Apple har brukt mange år på utviklingen av OS X, og håper at dette vil bli operativsystemet på nye Mac’er i mer enn ti år framover.

Operativsystemet er revolusjonerende i den forstand at det bygger på Unix-kode, noe som skulle borge for større grad av stabilitet og robusthet enn tidligere versjoner.

Mer enn fornøyd

Lasse Svendsen er redaktør i bladet Lyd & Bilde og mangeårig Mac-bruker. Han har prøvd OS X på sin Power Mac G4 733 Mhz’er, og er strålende fornøyd:

Lasse Svendsen

– Det første du legger merke til er stabiliteten, som er helt enestående. Dette operativsystemet er så godt som kræsj-sikkert. Om én applikasjon stopper, kan du bare starte den på ny. Den skaper ikke trøbbel for annen programvare, og du trenger ingen omstart av maskinen, sier han.

Selv på en uklar mobillinje kan det høres at Svendsen blir tjukk i stemmen når han skal beskrive det nye grensesnittets visuelle kvaliteter.

-Det er veldig, veldig pent å se på. Man skulle tro det var laget av en kunstner!

Misfornøyd Apple-veteran

En av de første som ble ansatt i Apple, Jef Raskin, er derimot svært skuffet. Han sluttet i Apple for mange år siden, og har blant annet skrevet boka »The Humane Interface», der han legger fram prinsipper for det ideelle, menneskevennlige operativsystem.

Slik ser OS X ut på skjermen.

I et TV-intervju med News.com On Air sier han at Apple her har latt en unik sjanse gå fra seg. I stedet for å lage et revolusjonerende system som enhver kan bruke uten forkunnskaper, kjører de videre med gamle synder.

– Dette er nok en gang et system skrevet av datanerder for datanerder. Symbolene er små og klotrete, og du må fortsatt be maskinen om å være så snill å gjøre det du ønsker. Jeg hadde håpet på et system som satte brukeren i førersetet, som oppfører seg i samsvar med det mennesker føler og tenker, sier han.

Ikke perfekt

Svendsen er enig med Raskin i at dette ikke er en revolusjon, men snarere en evolusjon.

– Raskin jobber ser tydeligvis for seg et ideelt system, med helt andre egenskaper enn det en datamaskin har i dag. Det er OS X ikke. Men det er likevel en stor forbedring fra alle tidligere operativsystemer, Apples inkludert, sier Svendsen.

På forhånd har det vært påpekt at OS X mangler en del funksjonalitet som regnes som selvfølgelig i et nytt operativsystem. Man kan for eksempel ikke spille DVD-filmer, og heller ikke brenne DVD-plater med den nye brenneren som er installert i Apples toppmodell.

– Dette er ikke noe stort problem. Det kommer helt sikkert tilleggsprogramvare som fikser dette. Dessuen kan man jo bruke det gamle operativsystemet OS 9.1, som følger med på en tredje CD i pakken. Dette systemet kjører i et vindu inne i OS X, i såkalt »Classic Mode». Jeg har merket at det går en smule saktere enn med en ren OS 9.1-installasjon. Men for øvrig har alle de gamle Mac-programmene mine fungert prikkfritt i OS X.

Fem prosent hikker

Kilder innen den delen av programvarebransjen som utvikler applikasjoner for Mac, hevder at 95 prosent av all eldre programvare kjører knirkefritt på OS X. De siste fem prosentene jobbes det intenst med. For eksempel Freehand Graphics, som Macromedia har jobbet i flere år med å få til å gå på OS X.

Et annet problem er at den versjonen som nå selges i Norge, ikke har støtte for norsk. Men det er grunn til å tro at det også her vil komme tilleggsprogramvare som kan lastes ned for å fikse dette. Apple lover full norsk versjon »snart» – uten å spesifisere tidspunktet nærmere.

Detaljene om OS X får du på Apple Norges nettsted.