Hopp til navigasjon Hopp til innhold

Samarbeid om 3G-tjenester

Telenor og Ericsson har innledet et samarbeid for å tilby ny trådløs aksess til tredje generasjons mobilsystem, UMTS. Løsningen gir mobile medarbeidere tjenester når de er på reise.

umts
Avtalen innebærer at Telenor og Ericsson vil utvikle og tilby en utvidet radioaksessteknologi til UMTS-nettet, slik at brukerne av dette systemet kan tilbys flere og kraftigere tjenester. Utvidelsen i radioaksess tilsvarer HiperLAN/2-standarden.

Ekstra kapasitet

En slik løsning vil både gi ekstra trafikkapasitet i offentlige ‘hot spots’ som flyplasser og messeområder, og tillate bredbåndsaksess til Intranet/Internet for profesjonelle brukere. Løsningen tar også sikte på å kunne benytte UMTS-funksjonene for autentisering, kryptering og taksering med mindre modifikasjoner.

– Mobiloperatøren vil ha stor nytte av å kunne innlemme en ekstra radioaksess av WLAN-type i sin UMTS-plattform, da dette vil utvide tjenestetilbudet for operatørens kunder betraktelig, sier administrerende direktør for Telenor Mobil, Ingvild Myhre.

-Vi ser med stor forventning frem til et samarbeid med Ericsson, som er en av Telenors hovedleverandører av utstyr og har dyp kompetanse og lang erfaring innen mobilkommunikasjon.

Tilfredsstiller høye krav

– HiperLAN/2 er en meget lovende WLAN-standard, og dens fleksibilitet og tjenestekvalitet vil tilfredsstille kravene til høyhastighets IP og multimedia anvendelser i ‘hot spot’ områder, sier Oddvar Hesjedal, administrerende direktør for Telenor FoU. Han legger til at han tror HiperLAN/2 vil spille en viktig rolle i kombinasjon av UMTS og fremtidig, trådløs kommunikasjon.

Samarbeidet vil konsentrere seg om de tekniske og kommersielle mulighetene til å integrere et aksessnett av type HiperLAN/2 til den eksisterende UMTS-arkitekturen. Etter en grundig studie av disse, har partene til hensikt å utvikle en pilot for å verifisere integrasjonen, samtidig som den vil gi de samarbeidende parter verdifull innsikt og erfaring med en plattform av denne typen.

Stikkord: Mobil