Hopp til navigasjon Hopp til innhold

– WAP-portaler svikter

Mobilportaler vil ikke være i stand til å øke trafikken på WAP-sider, mener analysebyrået Forrester. De spår at nettverk vil erstatte portaler.

GPRS WAP 2
– Vi intervjuet 40 eiere av WAP-sider. Samtlige mente de ville øke trafikken ved å samarbeide med en WAP-portal. De 20 portalene vi intervjuet har imidlertid ingen intensjon om å videreformidle trafikk til andre sider. I det PC-baserte Internett fører portalene til økt trafikk fordi brukerne trenger dem. Men mobile nettbrukere har ingen tid, interesse eller noe behov for å surfe fra WAP-portaler, sier analytiker Carsten Schmidt i Forrester Research.

De store overlever

På grunn av lav trafikk, vil mobile portaler ikke være i stand til å henge inn penger på annonsevirksomhet. De vil måtte dekke kostnadene enten ved salg av førsteklasses innhold og maksimal utnyttelse av kapasiteten.

Den skjerpede kampen om trafikken vil føre til at kun de største, operatør-drevne WAP-portalene vil overleve, mens rene spillportaler vil forsvinne og mindre portaler vil bli slukt av de større.

Forrester spår at firmaer som satser på mobilt Internett vil forme såkalte «mobile aktivitetsnettverk». Med dette mener analysebyrået «gjensidige lenker mellom en gruppe mobile sider som spesielt fokuserer på bruker-aktivitet».

Fotball trekker

Push-tjenester, som oppdaterte resultater fra fotballkamper, vil bli selve kjernen i aktiviteter for brukerne. Andre nært beslektede tjenester, som bestilling av billetter, vil bli «satelitter» som mottar trafikk fra sider som tilbyr push-tjenester, hevder Forrester.

Etterhvert som Internett-teknologien modnes med WAP 1.2.1 og GPRS, vil sider også kunne oppsøke brukere på bestemte tidspunkter.

Forrester anbefaler derfor firmaer som vil satse på mobilt Internett å bygge sine egne mobile aktivitetsnettverk i dag, ettersom det ennå ikke finnes noen man kan delta i eller noen formidlere av denne typen nettverk.

Stikkord: Mobil