Annonse


WAP-trøbbel to år til

Full interoperabilitet mellom forskjellige WAP-terminaler og forskjellige WAP-tjenester vil være en realitet først om to år. Det hevder viseformann, Brett Warten, i WAP Developers Expert Group (som er en del av WAP Forum) i følge nettavisen Telecomasia.net.

– Filosofiforskjeller

– I grunnen handler det om filosofi: Hver produsent av WAP-terminaler har sin egen filosofi om brukervennlighet. Så lenge disse er forskjellige vil også brukergrensesnittet bli forskjellig på de forskjellige WAP-telefonene, mener WAP-eksperten.

Tjeneste- og applikasjonsproblem

Warthen mener at man langt på vei har løst interoperabilitetsproblemene mellom terminalene og forskjellige nettverk. Men fortsatt er det uløste problemer på applikasjonsnivået for utviklerne og mobiloperatørene.

Som eksempel nevner har OpenWave, som lager nettlesere for WAP. OpenWave lager nettlesere som krever funksjonstaster på mobiltelefonene, som gir direkte tilgang til eksempelvis tjenester som e-post.

Annonse


Nokia på sin side har i stedet satset på å legge slike funksjoner inn i et menybasert brukergrensesnitt.

Skreddersøm-problemer

Warthen mener at situasjonen blir enda mer komplisert av at utviklerne skreddersyr applikasjoner for de ulike WAP-telefonene og PDA-ene. Andre terminaler får dermed problemer med å takle de skreddersydde applikasjonene.

Nå innrømmer likevel WAP-eksperten at man aldri hadde intensjoner om å gi Wap-aktørene snevre rammer. Protokollen skulle nettopp ivareta muligheten for at man skulle la produsentene av lommedatamaskiner og mobiltelefoner utforske forskjellige brukergrensesnittløsninger.

Men problemet har likevel blitt at disse produsentene har prøvd å dra utviklingen i ulike retninger, noe som har gitt problemer med interoperabilitet.

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse