Linux vs Windows

Annonse


Ordfører kaster ut Windows

Linux vs Windows

Innen en periode på to år skal alle datamaskiner og systemer tilhørende Mexico City kjøre på åpen kildekode og Linux operativsystem. Det har ordfører Andrés Manuel Lopez Obrador i verdens nest største by bestemt.

I september i fjor begynte omleggingen av systemene, og hele kjørerkortavdelingen har nå byttet til Linux OS og gratis programvare. Det finnes tre millioner biler i byen, så førerkortavdelingen er en stor arbeidsplass.

Ingen risiko for systemet

– Målet er at alle systemene i byen skal kjøre på Linux, noe vi regner med bare vil ta 1-2 år, sier teknisk koordinator, Jose Barberán, til den meksikanske avisen Reforma.

Annonse


Han understreker at dette ikke innebærer noen risiko for systemet, og hittil har planen møtt lite motstand. Imidlertid har noen kommersielle aktører vært på banen for å uttrykke sin skepsis.

Blir støttet av Sun og IBM

Men Microsoft-konkurrentene, Sun og IBM, har støttet fremstøtet, noe som ikke overrasker. Byen trenger jo fremdeles servere og drift, og begge selskapene ønsker garantert å selge sitt utstyr til verdens nest største by. Det bor hele 16,9 millioner mennesker i denne byen, og mange av dem er tilknyttet by-administrasjonen.

Ordføreren i Mexico City tilhører Venstrepartiet (PRD), og regnes av mange som en mulig fremtidig presidentkandidat.

Det ryktes at det var GNOME-guru Miguel de Iquaza, har gjort sitt for å påvirke ordføreren. Han har jobbet som IT-konsulent for Obrador, og ryktene skal ha det til at han gjorde mye for å få ordføreren på åpen kildekode-sporet.

SV ønsker mindre MS-dominans i Norge

Her i landet er det også noen politikere som kjemper mot Windows dominerende posisjon i markedet. I mars i fjor gikk Øystein Djupedal (SV) ut og erklærte at han ville kjempe mot Microsoft-konsernet og deres dominans.

Det har vært rolig fra Djupedal etter dette, men forrige helg ble det igjen fokusert på Linux og åpen kildekode i SV.

Vedtak på SV sitt landsmøte

Politisk rådgiver i SV, Bernt Sverre Mehammer, opplyser at partiet kom med et vedtak som omhandler åpen kildekode på forrige helgs landsmøte:

– Informasjons- og kommunikasjonsteknologien må være åpen og tilgjengelig. I dag er for mye av programvaren basert på patenter eller lukket kildekode. Det hindrer programutvikling, ikke minst spesialtilpassede programmer til bruk i undervisningen.

Vi vil i overskuelig framtid være avhengig av programvare fra selskaper som Microsoft, men det er viktig at denne avhengigheten blir mindre. Målet må være at programvare i offentlig sektor og i skoleverket bygger på åpne kildekoder, lyder vedtaket fra SV.

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse